Inför våren 2018 återintroducerar Levi’s sin SilverTab-kollektion från 90-talet. Kollektionen för tankarna till hiphop, skejt och grunge. Dopest har samlat fyra svenska artister för en intervjuserie i samband med lanseringen av Levi's vår/sommar-kollektion. I seriens andra del berättar Ivory om vad han beskriver som startskottet för svensk trap, det kommande albumet Nirvana samt musik- och modeinfluenser från 90-talet. Allt detta klädd i Levi’s SilverTab-kollektionen som går att hitta här

Födseln av svensk trapmusik

Den 29-åriga rapparen Ivory har varit aktiv inom den svenska hiphop-scenen sedan långt tillbaka i tiden. Han beskrivs ofta som en av de första svenska artisterna att lyfta den nya trap-våg som kom inom svensk hiphop, under 2000-talet. Under de senaste åren har trap haft ett stort inflytande på genren med artister som Future, Travis Scott och Young Thug i täten. Trap är dock ingen ny musikgenre utan har funnits länge, även om många tror att det är ett nytt fenomen. När man talar om modern svensk trap nämns ofta artister som Denz, B.M.A, Viktor Ax, Mwuana, Michel Dida och Ivory.

 

 

2013 släpptes Ivorys trap-album Molnfällan. På den tiden hörde svensk trap inom hiphop-scenen inte till det vanliga(även om det fanns en och annan som utforskade genren), utan han ansågs ofta vara före sin tid. Sedan dess har Ivory släppt flera EP:s och singlar. 2016 kom det kritikerrosade mixtapet Gäris & Äzi vol. 1. När rapparens son gick bort samma år tog han en paus från musiken. Men nu är Ivory tillbaka. Han har samlat det bästa från då, och blandat det med en massa nytt inför det kommande albumet Nirvana. På den framtida plattan kan vi förvänta oss Ivorys ikoniska trapsound blandat med Andereas Kleerups (exekutiv producent) gitarr- och synthsound. När Ivory inte fokuserar på solokarriären driver han, tillsammans med Finess, duon OVÖ (Om Vi Överlever).

 

 

Du brukar beskrivas som en av de första trap-artisterna i Sverige. Du var före din tid och många hängde inte med i svängarna. Har synen på trap förändrats mycket här sedan dess?

"Ja, jag var en av de första. Jag gjorde mycket musik också. Släppte albumet(Molnfällan) och flera EP:s tätt inpå. Då fick folk en bred bild. Det här är en artist som gör trap.”

Vilka artister slog igenom tillsammans med dig?

"Absolut Denz. Han lyfte just det trapsoundet. Han kom i ungefär samma veva som jag. Det blev nåt stort med ”Måste”. Det blev väldigt stort. Men även Karim (Karim Alger) och Mwuana. Särskilt Mwuana med hans första EP. Absolut att han hjälpte till att lyfta trap-soundet. Det var en annan våg då. Det kom en trap-våg!"

Du har som sagt ett tydligt trap-sound. Vart har du hämtat inspiration?

”Från min sida är det så här: Jag kommer från southern rap. Jag älskar southern rap. Det började med Three 6 Mafia, Memphis och hela den där Houston/Texas/gamla Atlanta-grejen. Jag har lyssnat på det där sedan 2005, du vet. Min inspiration kommer därifrån."

 

"När jag blev 25 tänkte jag: ’Jag har levt ett tag nu, men jag gör inte det jag älskar’"

 

På senare tid började man kalla det för trap … Eller hur?

"Ja, typ när T.I kom, och Gucci (Gucci Mane) började lägga det där vid 2004-2006, I don’t know … Då fanns det redan ett annat sound som var southern rap, som det kom ifrån. Det bara bytte skepnad. Det var ingenting nytt för mig. Det var bara utvecklingen av southern rap. Jag spelade in grejer och har gjort såna beats och låtar sedan 2007 redan, men jag släppte aldrig dem. Jag hade ett tape någon gång vid 2009, men kände inte att jag fick bra respons. Även från vänner och sån shit, för de hajade inte. Det var för tidigt för dem också. När jag kollade på Crossfaded fastnade jag för trap-låtarna, medan andra fastande för typ Fabulous. Trap har varit naturligt för mig hela tiden, men jag tvekade på att släppa musik på grund av responsen."

Men tillslut kom ditt album Molnfällan. Vad förändrades?

"Jag la av med musiken när jag var mellan 17 till 25 år. Sedan släpptes Molnfällan. När jag blev 25 tänkte jag: ’Jag har levt ett tag nu … Men jag gör inte det jag älskar’. Det fattades något i mitt liv.  Då började jag skriva Molnfällan. Jag skrev den för mig själv i min källare i Hagalund. Visade det inte för någon som skulle tycka till om det. Bara för min egen hjärna."

Då producerade du en del själv?

"Ja, då proddade jag själv. Jag försöker prodda nu också. Det blir lite, men jag kommer tillbaka!"

 

 

80-90-talet med Ivory

Tillsammans med Ivory gjorde vi en tidsresa tillbaka till 80-90-talet. Vi ställde ett antal frågor om mode, inspiration och musik kopplat till eran.

I dag är det populärt att hämta inspiration från 80-90-talet inom både musik och mode. Har du hämtat någon modeinspiration från den eran?

"Jag rockade mycket FILA åren 2013-2014. Det tar tillbaka minnen från barndomen. Mina storasyskon rockade FILA. Det kändes hett när jag var liten. Jag har ett EP-omslag där jag bär FILA och jag nämnde ofta märket i mina texter. Sen kom det tillbaka hårt och blev lite mainstream."

Om du skulle resa tillbaka till 90-talet här och nu, vad skulle du bära för outfit?

"Då är det safe! Man tar en adidas-tracksuit. Sen kan du till och med slänga på en sån där Kangol-hatt. Men den kanske man tröttnar på ibland … Tracksuiten är safe och Kangol-hatten kommer på när det väl gäller."

Om du fick vara med i en musikvideo från 80-90 talet vilken skulle du välja då?

"Oh, den har jag tänkt på! Den där när Biggie dansar sönder. De har galonkläder. Gult och rött. Det ser utomjordiskt ut. Det var en viss 'mode' på 90-talet. Jag skulle vilja göra en sån video."

Vilken artist eller grupp från 80-90-talet skulle du vilja sammanbeta med?

"Three 6 Mafia. De har skapat det man kallar trap i dag. De kommer tillbaka nu och samplas fortfarande 2018."

Håll dig uppdaterad på hemsidan och Instagram för nyheter om Ivorys kommande projekt!

Uppdatering: Dopest är medvetna om att det fanns andra trapartister i Sverige under och innan Ivory började influeras av genren. I denna artikel lyfter vi en utav de artister som av många anses vara en pionjär. Trap är en bred genre, i denna artikel belyser vi genrens utveckling inom den svenska hiphopscenen kopplat till tidseran 90- och 2000-talets då genren fick ett uppsving och delvis nytt sound.