Jacco gör album-debut som soloartist med ‘Allt jag har’

Ett samhällsbetraktande och terapeutiskt album

Jacco har efter många år i rap-gruppen Labyrint valt att gå solo. Under våren har han i tur och ordning släppt singlarna: Hörnet”, “Noll Tålamod”, “Hårda tider” och “Ett sånt liv”. Nu får vi slutligen det kompletta och tio spår långa albumet, Allt jag har. Ett projekt som vill ge nya perspektiv och visa upp en annan sida från livet i orten:

”Inom hip hop nämner folk dyra märken. Men ingen nämner att det har det fattigt. Många bor trångt med fattiga och arbetslösa föräldrar. Det är ingen som berättar de historierna. Om hur det är att ärva från storasyskon”, berättar Jacco. 

Allt jag har har Jacco samarbetat med Masse och Salla från Salazar brothers/ Redline Recordings, där den förstnämnda producerat alla tio låtarna. Trots att albumet rör vid många olika ljudbilder och inrymmer många olika historier, känns det fortfarande komplett och besitter en tydlig röd tråd. Vi hör allt mellan hiphop, RnB, reggae, soul, pop, afrobeats och dancehall – till historier om föräldern som hamnat fel, om att prata ur sin broder från gatulivet och att komma till insikten att man själv i slutändan är allt man har. Albumet rymmer alla de där historierna. Det är både genomtänkt och terapeutiskt. Det finns sorg men också glädje, värme och kärlek.

På flera av låtarna bearbetar Jacco sin uppväxt. Spåret “Ett sånt liv” är ett sådant exempel. Låten är riktad till Jaccos yngre jag och alla de unga som går igenom något tufft. På “Kommer du ihåg mig” blir han personlig och visar upp en hudlös sida av sig själv:   

Jag vet att många jag växt upp med inte har en aning om min barndom. Allt man gick igenom som ung hemma och allt som format mig till den jag är, även fast man hängde med dem varannan dag”, berättar Jacco: “De tankarna gjorde att jag kände en skyldighet att göra låten. Att med en röst som hör visa att det är okej att dela med sig”.

Om albumets övergripande tematik berättar han:

För mig spelar det ingen roll vilken genre folk sätter mig i. Jag gör den musiken jag alltid vill göra. Jag älskar musik och vill testa allt”. säger Jacco.

Lyssna på Jacco och albumet Allt jag har via Spotify här nedan!