Efter genombrottet via vinsten i freestyle-tävlingen "Ord Mot Ord" under 2021 och en resa till Red Bull Studios i Paris med stjärnproducenterna Amr BadrJohn Alexis samt artisten Ricky Rich har JAE gått från klarhet till klarhet. Debutsingeln ”MOVES” kom 2021 och var ett resultat av den produktiva Paris-sessionen. Därefter följde ytterligare två singlar under 2022 men efter det blev det plötsligt tyst på releasefronten.

Med sin debut-EP LÅNGT IFRÅN STOCKHOLM får vi förklaringen, då JAE spenderat otaliga timmar i studion med att slipa fram sitt egna sound som nu äntligen får plats att skina i ett eget projekt. JAE kom under 2023 i kontakt med producenten KJ, då de har jobbat i samma miljö tidigare och rört sig i samma studios. Det mötet skulle visa sig bli avgörande för EP:n.

KJ har tidigare suttit med artister som Yasin ("Young & Heartless", "Source"), Jireel ("Passé", "SL") och flera internationella namn. En dag när han och JAE stod inför varsinna kreativa vägskäl, båda osäkra på vad nästa steg skulle vara, bestämde de sig för att testa gå in i studion och känna av kemin. Det resulterade i att de satt heldagar i studion, flera dagar i veckan under en hel månad och spottade ut låtar som till slut resulterade i LÅNGT IFRÅN STOCKHOLM.

“Vi hade tre regler: Inte övertänka, göra klart låtar och ha kul. Jag är en studioråtta som övertänker allt och vill ge mening till allt innan jag gör något, men KJ hade en annan process. För honom var det viktigt att jobba effektivt, istället för att fastna på något så lärde han mig att låta instinkten styra. Att jobba med KJ var som att åka utomlands och hitta sig själv”, berättar JAE.

Synergin mellan producent och artist hörs genom hela projektet, särskilt i de naturliga tempoändringarna. Övergången mellan den energiska bangern "TID" och det lugnare afrobeatsspåret "BODY" känns helt naturlig och som en del av helheten, som ofta kännetecknas av just afrobeats, men även mer RnB-influerad hiphop som på första spåret "TA MIG HEM".

JAE håller sig textmässigt till det övergripande temat av kärlek, som grenas ut i tankar om attraktion, lust & lojalitet på ett smakfullt sätt utan att det blir för lösryckt eller repetitivt. Hooken på "TID" är ett perfekt exempel på hur hans berättande inte känns statiskt, då den skulle passa lika bra i en ballad som i den lekfulla tappning vi får höra här.

"Ge mig lite tid, jag kan ge dig energi
Om jag har dig här"

JAE är från och bor fortfarande i Uppsala, förutom den geografiska förklaringen till EP:ns titel LÅNGT IFRÅN STOCKHOLM så är namnet även en metafor för att varar “långt ifrån klara”, "långt ifrån den nuvarande musikaliska normen” och bokstavligen långt ifrån det sound Stockholm blivit vant vid. Första spåret "TA MIG HEM" refererar även till symboliken i att vara långt ifrån något som inte är geografiskt. Vilket även skulle kunna tolkas som ens ambitioner, standarder, tro eller något annat som det bara är upp till sig själv att följa.

"Jag följer bara gud, jag är långt hemifrån måste ta mig hem"

JAEs debut-EP är långt ifrån något man förknippar med ordet "debut", då det känns som att han trots sin ganska sparsamma diskografi redan lyckats hitta hem till en identitet i sitt berättande. Att ha hittat en radarpartner på andra sidan inspelningsbåset är såklart också ett plus, som förhoppningsvis fortsätter utveckla sig till ännu större saker. Tidigare släppta "TANKARNA" med Yasin är dessutom ett bevis på att balansen mellan hit och hantverk också finns där, en uppvisning i mångsidighet som JAE själv även verkar vara medveten om.

“Musik ska vara rolig och äkta, så länge jag är sann mot mig själv så kommer min musik spegla just det. Det här albumet är en markering i vem jag är, vad jag har jobbat för och vad jag kan", säger JAE.

Lyssna på LÅNGT IFRÅN STOCKHOLM EP på Spotify!