Levi's® Local Heroes - Därför startade Danny Lam TNKVRT
Ett av Sveriges största konton inom aktivism
Levi’s® har med sitt initiativ Local Heroes målsättningen att lyfta lokala eldsjälar som har gjort något meningsfullt för det samhället vi lever i och för nästa generation. Levi’s® har ett arv av att stå upp för det dem bryr sig om och tillsammans med Dopest vill vi skapa utrymme för andra att göra detsamma. En av dessa hjältar är Danny Lam.
Berätta om ditt konto @tnkvrt. Varför valde du att starta det?
– År 2015 såg jag några inlägg på Instagram om personer som hade upplevt rasism, och som delade med sig av sina erfarenheter. Det var då jag insåg att rasism inte behöver vara det man läser i historieböckerna, om Ku Klux Klan, om Nazityskland, om slaveri, om kolonialism eller om rasbiologi – utan kan mycket väl handla om vardagliga saker såsom nedvärderande kommentarer om någons hudfärg, hån, diskriminering i skolan/på arbetsplatsen, härskartekniker, blickar och våld. Detta fick mig att inse vikten av verkliga berättelser, berättat av människor runtom i Sverige – och om hur sådana berättelser kan skapa en medvetenhet kring dessa frågor. Det var då jag startade TNKVRT, först som en liten arbetsgrupp där vi samlade dessa berättelser för att skapa en bok, för att sedan bli mer fokus på Instagramkontot, som idag nått över 110.000 följare. Ett konto där jag lyfter olika nyheter kombinerat med vittnesmål och berättelser om rasism.
Har du några personliga upplevelser som fick dig att börja tänka aktivistiskt?
– När jag tog ett sabbatsår från mina studier jobbade jag ett tag som högstadielärare (vikarie) inom matematik. Jag var väldigt taggad för att lära ut och såg fram emot första dagen där jag fick träffa eleverna i årskurs 8-9. Men när dagen väl kom så fick jag ett rätt dåligt bemötande. Fokus var mycket på mitt utseende som östasiat, med obehagliga frågor om mitt ursprung. Dagen därpå spelade några killar från klassen kinesisk musik från sina mobilhögtalare, och slängde ätpinnar mot mig. Jag kände mig väldigt utpekad som asiat och det fick mig att börja agera och uppmärksamma liknande händelser – för att visa att vardagsrasism också existerar i ett land som Sverige.
Alla de marginaliserade grupper som inte får sina röster hörda i samhället är varför jag driver detta konto
Vilka är några av huvudfrågorna/ämnena du väljer att ta upp?
– Det är främst fokus på antirasism, då ämnet redan är extremt brett. Det kan vara allt från afrofobi och sinofobi till antisemitism och islamofobi. Men då och då lyfter jag även frågor som homofobi, sexism och psykisk ohälsa.
Vad motiverar dig att driva ett så stort konto på egen hand?
– Alla de marginaliserade grupper som inte får sina röster hörda i samhället är varför jag driver detta konto. Jag vill lyfta dem, på sina villkor, och uppmärksamma det som media inte brukar göra. Inget filter, utan ren och skär berättelser och upplevelser från dessa personer med tolkningsföreträde. Jag tror verkligen på kunskap genom att låta de som inte är insatta läsa dessa berättelser i lugn och ro utan att det är någon som pekar finger på vad som är rätt eller fel. Jag vill låta dem inse det själva och förhoppningsvis skapa en dominoeffekt, där de i sin tur berättar för andra om hur vardagsrasism ser ut i Sverige. Det bästa vore såklart ifall de börjar engagera sig och blir en del av den antirasistiska rörelsen.
Får du som privatperson bakom kontot uppleva näthat/kritik, och i så fall hur hanterar du det?
– Jag får en hel del näthat och kritik eftersom jag lyfter många ämnen som kan anses vara provocerande eller kontroversiella. Det kan vara allt från omvänd rasism, till vad man inte bör klä ut sig under Halloween. Det resulterar ofta i hot och hat i både kommentarsfältet och i privatmeddelanden. I början tog jag det ganska hårt då jag var ovan vid sådan respons, men idag ignorerar jag de meddelanden som är personangrepp. Jag kan ta kritik och uppskattar det, men rent påhopp är oacceptabelt.
Har du med hjälp av @tnkvrt kunnat bidra till några positiva förändringar?
– Jag gör ibland grävande journalistik där jag intervjuar personer som blivit utsatta för vardagsrasism, och skapar content åt dem för att uppmärksamma händelsen. Ibland skapar jag även namninsamlingar som fått över 30.000 underskrifter, vilket medfört att media skriver om det och upplyser händelsen ytterligare. Kampanjer som #RättvisaFörFreja, #RättvisaFörBenjamin, #DontBeABard etc har gett påtryckningar på dem som är ansvariga eller har makten till att faktiskt göra något. Exempelvis har min senaste kritik mot en festbutik som sålde rasistiska sminkset inför Halloween gjort att VD:n för butiken gått ut med att de numera tagit bort produkten samt avslutat samarbetet med leverantören. Det känns skönt när man har en stor följarskara som engagerar sig och som brinner för rättvisa. Det är tack vare dem det ger positiva förändringar i samhället, fritt från rasism och våld.
Alla kläder som Danny Lam bär är ifrån Levi’s® AW20 kollektion.