Dopest träffar Sverigeaktuella Lil Mosey

Snackar turnélivet, musik och kärleken till BAPE.

Lil Mosey är en 16-årig rappare från Seattle, USA, vars karriär tagit av med raketfart. Mest känd är han för singlarna “Pull Up” och “Noticed”. Trots sin unga ålder har han redan hunnit turnera med artister som Smooky Margielaa, Smokepurpp och Juice WRLD. Den sistnämnda agerade han förband åt tidigare under hösten när Juice WRLD uppträdde i Stockholm. Redan i januari återvänder Lil Mosey till Sverige för att genomföra en alldeles egen spelning på Fryshuset. Dopest mötte upp honom för att ta reda på mer om den unga artisten som nyligen släppte sitt första debutstudioalbum Northsbest.

 

Du besökte nyligen Sverige tillsammans med Juice WRLD, hur är det att turnera så pass mycket som du gör?

“Det är lit! Med Juice WRLD var vi först på en USA-turné. För varje stad vi besökte blev det bara galnare och galnare. När vi är i Europa går tiden mycket snabbare eftersom vi behöver flyga överallt. Jag hinner knappt uppleva något. I USA hade vi tid att göra saker under turnén. Men det har hänt många sjuka grejer. Jag har nog nämnt det här förut men det är ganska sjukt så jag berättar ändå. En gång ville en tjej ta en bild tillsammans med mig. Sen bad hon om en kram och började gråta. Jag vände mig om i nån sekund och hörde ett högt ljud bakom mig. Då hade hon svimmat. Min DJ tog mig därifrån så jag såg aldrig vad som hände sen men andra människor sprang fram för att hjälpa henne.“

 

Utan musiken skulle jag förmodligen sitta i fängelse.

 

Lil Mosey berättar att han började göra musik redan som 14-åring och många av låtarna han skapade då producerade han själv. Han har alltid känt på sig att han skulle slå igenom som artist, men att han efter endast två år skulle ha en singel som nått Billboard Hot 100, befinna sig på turné i Europa och ha ett helt studioalbum uppe på Spotify, kunde han aldrig föreställa sig. Musiken har alltid varit extremt viktig för Lil Mosey, på både gott och ont. Han spenderade ofta mer tid hemma, för att skapa musik, än vad han gjorde i skolan. Men han berättar även att musiken varit hans räddning. Den höll honom borta från att vara ute och “göra dumma saker”.

 

“Utan musiken skulle jag förmodligen sitta i fängelse. Eller vara ute och göra dumma saker. Musiken räddade mig från det. En vanlig skoldag såg ut ungefär såhär för mig: jag gick till skolan vid klockan tio. Sen gick jag därifrån vid typ tolv för att gå hem och göra musik tills jag somnade. Så fort jag insåg att jag faktiskt kunde slå igenom som artist försökte jag sluta göra dåliga saker. Jag försökte tänka smart istället. Innan kunde jag göra dumma grejer utan anledning men jag slutade med det. Jag försökte tjäna pengar på musiken i stället för att göra saker som kunde förstöra allt för mig själv. Mitt genombrott som artist har verkligen varit en räddning för mig”, berättar Lil Mosey.

 

Just nu går du inte i skolan. Hur känner din mamma angående ditt val att satsa på musiken, stöttar hon dig?

“Alltså … Haha … Först var hon inte så stöttande, men så fort jag flyttade till LA och bevisade att jag kunde tjäna pengar på att göra musik blev hon lugnare. Men jag kommer nog ändå behöva gå tillbaka till skolan tror jag.”

Du har jobbat mycket med producenten Royce David, hur kom ni i kontakt med varandra?

“Jag mötte honom i Seattle för ett och ett halvt år sedan om jag minns rätt. Hans vän kontaktade mig, han ringde, när jag började släppa musik. Efter det möttes vi och började jobba ihop. Han började producera beats åt mig. Det var sjukt!”

 

 

Dina musikvideor har ett väldigt personligt och kreativt uttryck. Videon till “Pull Up” släpptes via Elevator och regisserades av yungtada. Planerar du att jobba mer med honom i framtiden?

“Han gör fortfarande videor åt mig. Han är grym! Efter att videon till “Pull Up” släpptes har jag sett många använda samma typ av cut-out-effekt som han använde. Jag ser den i typ alla videor nu känns det som.”

Nyligen släpptes singeln “Yoppa” med BlocBoy JB. Finns det någon artist du drömmer om att samarbeta med?

”För att vara helt ärlig har jag inget drömsamarbete … Jag har artister som jag gillar och ser upp till men jag fokuserar mycket på att vara mig själv och göra min egen musik. Dock skulle jag vilja göra något med Meek Mill. Hans album Dreams and Nightmares är mitt favoritalbum. Jag kan varenda låt.”

 

 

Förutom musikintresset har Lil Mosey en passion för kläder och tatueringar. I dag har han på sig den eftertraktade pufferjackan från Supremes samarbete med UNDERCOVER och Public Enemy (SS18). Medan vi pratar kavlar han upp jackärmarna för att visa sina tatueringar. Han vill skaffa fler men att tatuera ansiktet, vilket är en återkommande trend bland hiphop-artister, tänker han inte göra förrän långt fram i tiden.

 

“Förut ville jag skaffa en face tatt, men inte längre. Eller jo, jag skulle kunna skaffa en, men nu måste jag liksom tänka mer på mitt utseende och hur jag vill marknadsföra mig själv. Men alltså, jag kanske skaffar en när jag är äldre och inte behöver oroa mig över pengar längre”, säger Lil Mosey och skrattar.

 

Din Supreme-jacka är en grail (ett eftertraktat plagg) för många. Jag vet dock att du har ett annat klädmärke som ligger dig varmt om hjärtat, nämligen BAPE. Finns det något BAPE-plagg som du önskar att du ägde?

“Jag älskar BAPE. Jag hade två par BAPE-sneakers, alltså bapestas. Ett par hade kamouflagemönster. Men jag hade på mig de under en show och dem är redan helt utslitna. Men jag gillar verkligen pufferjackor, så min största grail är nog en BAPE-jacka som jag tappade bort på ett hotell. Det var en adidas x BAPE. Den jackan var otrolig! Jag skulle verkligen vilja ha tillbaka den.”

 

Biljetter till Lil Moseys spelning på Fryshuset 31 januari 2019 hittar du här. Missa inte heller Dopest intervju med Juice WRLD från hans Sverigebesök tidigare i år!