Foto: Louis Vuitton

PETA kritiserar Pharrells krokodilväska – ”Inte coolt, det är kallblodigt”

Louis Vuittons nya Creative Director i blåsväder, har släppt en väska i äkta läder för 10 miljoner kronor

Sedan Pharrell Williams tog över som Creative Director för det franska lyxmodehuset Louis Vuitton tidigare under 2023 har saker gått som på räls. Den första kollektionen och runwayen under Paris Fashion Week (som DOPEST besökte) hyllades av modevärlden och flera nya innovationer har även kommit på annat håll då LV bland annat startat en podd och en Discord-server.

Nu har dock LV & Pharrell hamnat i sin första kontrovers, då de anklagas för djurplågeri av djurrättsgruppen PETA. I ett öppet brev till Pharrell som TMZ fått ta del av kritiserar de märkets uppmärksammade "Millionaire Speedy Duffle Bag", som görs i äkta krokodilskinn och kostar närmare 10 miljoner kronor (!). PETA menar på att det är ansvarslöst och skadligt av LV att använda krokodilskinn i sina väskor, då deras undersökningar i märkets asiatiska underleverantörer visar på att rent djurplågeri används i framtagandet av materialet.

”Det finns inga 'blurred lines' här. Att döda vilda djur är inte coolt, det är kallblodigt”, skriver PETA i brevet.

Vidare beskriver de metoderna krokodilfarmarna använder sig av i detalj, för att sedan be Pharrell besöka sina leverantörer och se själv hur djuren behandlas.

"LVMH:s leverantörer skar upp halsen på levande krokodiler och satte metallstavar i deras ryggar medan de fortfarande var vid medvetande. En annan undersökning visade att arbetare vid anläggningar som levererar till LVMH slog pytonormar upprepade gånger i huvudet, hängde upp dem i luften, blåste upp deras kroppar med vatten och sprättade upp dem - även när de rörde på sig", skriver PETA.

Varken Louis Vuittons sociala medier, Pharrell Williams eller andra representanter för märket har kommenterat PETAs uppgifter.