Foto: The Guardian / FIFA / RTVE / Skärmavbild

Luis Rubiales stängs av från all fotboll

Efter skandalkyssen under sommarens VM

Det var under firandet av Spaniens damlandslag i fotbolls VM-guld som det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales tvångsmässigt kysste spelaren Jennifer Hermoso på munnen. Efter en tid av hård kritik och motsägelsefulla uttalanden i veckorna efter händelsen avgick till slut Rubiales från sin post, utan att be om ursäkt för sina handlingar.

Nu har FIFA meddelat att han dessutom straffas av det internationella fotbollssamfundet, då han stängs av från all fotboll i tre år. Beslutet gavs genom ett pressmeddelande under måndagen den 30:e oktober, där FIFA hänvisade till sitt tidigare beslut att tillfälligt stänga av Rubiales under 90 dagar medans de utförde en utredning. Utredningen har nu alltså resulterat i ett tre årigt straff, som gäller all officiell fotbollsverksamhet.

"Herr Rubiales har idag underrättats om villkoren i FIFA:s disciplinkommittés beslut. I enlighet med de relevanta bestämmelserna i FIFA:s disciplinkod har han tio dagar på sig att begära ett motiverat beslut", skriver FIFA.

Rubiales kommenterade beslutet via X strax efter att det meddelats, där han i ett långt uttalande på spanska beskriver hur han ska kämpa för "rättvisan" och att han kommer att överklaga beslutet.

"Jag kommer att gå till den sista utvägen för att se till att rättvisa skipas och att sanningen lyser igenom. På grund av vissa politikers, medias och institutioners många ansträngningar blir den orättvisa som begås allt tydligare", skriver Rubiales på X.

Jennifer Hermoso, hennes lagkamrater i det spanska landslaget och tjänstemän inom förbundet har alla medverkat under utredningen samt infunnit sig i domstolen i Madrid för att vittna i utredningen. Däremot har de inte kommenterat det nya beslutet ännu.