• OnePlus 9 Pro
  • OnePlus 9 Pro
  • OnePlus 9 Pro

DOPEST Testar: OnePlus 9 Pro – en mobiltelefon i den absoluta toppklassen

Nya OnePlus 9 Pro levererar en toppmobil med förbättrad kamera, topp prestanda och ett flertal nyheter.

När OnePlus presenterade sin mest avancerade flaggskeppstelefon hittills så var det en nyhet som stack ut mer än andra. Man presenterade en förbättrad kamera som utvecklats i samarbete med det ikoniska svenska kameraföretaget Hasselblad. En kamera som på riktigt sätter OnePlus på kartan som en konkurrent till dem andra bjässarna.

Den stora frågan är dock, hur bra är egentligen nya OnePlus 9 Pro? Dopest-redaktionen har testat telefonen i drygt 2 veckor och den korta sammanfattningen är att OnePlus 9 är deras bästa telefon hittils, en prisvärd telefon som kombinerar prestanda i toppklass med en av marknadernas bästa kameror och batteri som låter dig ladda telefonerna fullt på 29 minuter (!). Nedan följer en mer detaljerad sammanfattning av OnePlus flaggskeppstelefon.

Design

OnePlus fortsätter på samma spår som tidigare när det kommer till designen. Telefonen behåller sin avskalade design med en böjd skärm som tackvare en minimal metalram runtom kombinerad med mjuka rundande kanter ger en premiumkänsla. På kanten ser vi knappar för volym och en praktisk knapp för att enkelt kunna ändra läget mellan ljud, vibration och tystläge.

På baksidan ser vi en ny något utstickande fyrkantig kamerapanel i hörnet med en logga på den nya hypade samarbetspartnern, Hasselblad.

I färgväg presenteras tre färgval. Två stycken alternativ med matt glas, i svart (Stellar Black) eller skogsgrönt (Pine Green) samt en grå variant med med en spegelblank yta (Morning Mist). Till alla modeller medföljer ett matt silikonskal.

Skärmen

Skärmen på OnePlus var redan en av marknadens bästa förra året. För OnePlus 9 Pro har den blivit ännu bättre. Själva displayen är en AMOLED på 6,7 tum med en upplösning på 3216 x 1440 pixlar och en uppdateringsfrekvens på max 120 Hz samt en förbättrad automatisk ljusstyrningskontroll. Något vi märker tydligt när ljusstyrkan automatiskt anpassas när miljön växlas mellan direkt solljus till mörkare miljöer.

Med den nya LTPO-tekniken (low-temperature polycrystalline oxide) kan skärmen automatiskt skifta från 1 till 120Hz beroende på vad som visas. Detta är inget du som användare märker av och fördelen med det är enligt OnePlus att denna nya skärmtekniken drar 50% mindre batteri jämfört med tidigare.

Skärmen är extremt snabb och responsiv med en touch sampling rate på 360, vilket betyder att skärmen läser av fingret 360 gånger per sekund när du petar på den. Det är något som den som främst dem som spelar mycket mobilspel kommer märka av.

Kameran

Den mest hypade nyheten är utan tvekan kamerasamarbetet med Hasselblad. För dem som inte har koll på Hasselblad så är det ett svensk kameraföretag som tillverkar kameror som anses vara bland de bästa i världen. Redan 1969 när Apollo 11 landade på månen hade Neil Armstrong och Buzz Aldrin med sig en Hasselbladskamera för att dokumentera månresan. Snabbspola lite mer än 50 år och vi får nu se Hasselblads rutiner för färg och signalhantering på OnePlus 9 mjukvaran. Om vi under det treåriga samarbetet även får se Hasselblad-hårdvara i framtida OnePlus-modeller återstår att se.

Hur bra är kameran då? OnePlus 9 Pro levererar riktigt bra bilder i alla miljöer. Hasselblads färghantering gör att färgerna på bilderna känns verklighetstrogna. Både den primära och vidvinkel kameran använder sig av Sony's nya 48-megapixelsensor som levererar bilderna som blir högkvalitativa och skarpa med många synliga detaljer. Även den digitala inzoomningen på 30x levererar gott om detaljer. Kamerans vidvinkel imponerar i ljusa miljöer med bra skärpa men även i de mörka miljöerna har man lyckats ta ett stort kliv tillskillnad från sina tidigare telefoner.
Videoinspelningen har också uppdaterats, OnePlus 9 Oro erbjuder möjligheten att spela in i 8K upplösning, time-lapse-videor med ultravidvinkelkameran och en ny Nightscape Video 2.0 teknik som förbättrar inspelning i mörka miljöer.

OnePlus 9 Pro kan med de nya förbättringarna på kameran utmana konkurrenter på ett sätt som man inte kunnat tidigare dock är man något steg ifrån att tävla med telefoner som Iphone 12 Pro Max eller Samsung Galaxy S21 Ultra.

Batteri

Själva batteritiden på OnePlus 9 Pro ligger på ungefär samma nivå som andra Android-flaggskepps telefoner. Den tidigare nämnda LTPO-tekniken bidrar något till att spara batteri och batteritiden räckte mer än en heldag vid normal användning.

Dock blir batteritiden inte ett allt för stort problem när det kommer till OnePlus 9 Pro då man med den nya Warp Charge 65T laddaren kan få ladda telefonen fullt på mindre än 30 minuter (!). Även 10 minuters laddning ger telefonen tillräckligt mycket batteri för att klara sig ett par timmar. Om man inte gillar att ladda med kabel så finns det även en trådlös laddare som laddar fullt på mindre än 50 minuter.

En rolig och uppskattad funktion är att 9 Pro, likt tidigare OnePlus 8 modellerna har funktionen "Reverse Charge" vilket betyder att du kan ladda andra mobiler genom att lägga dem på baksidan av din 9 Pro.

Prestanda

OnePlus 9 Pro kommer utrustad med systemkretsen Qualcomm Snapdragon 888 som erbjuder en imponerande prestanda. I jämförelse med andra systemkretsar så är SnapDragon 888 på en helt egen nivå. Telefonen startar upp appar nästan direkt och klarar av att hantera även de mest krävande apparna och mobilspelen som finns. Med den kraftfulla prestandan så känns allting väldigt smidigt speciellt i kombination med skärmens uppdateringsfrekvens En liten nackdel är att telefonen blir lite varm, något som antagligen kommer fixas via en systemuppdatering i framtiden.on

Du kan välja mellan 8 GB eller 12 GB ramminne. 8 GB-modellen ger 128 GB lagring och 12 GB ger en lagringskapacitet på 256 GB.

Pris

OnePlus 9 Pro finns som ovan nämnt i två olika versioner. Priset för versionen med 8GB ram och 128GB lagring ligger på 9 690 kr. Den andra versionen med 12GB ram och 256GB lagring kostar 10 690 kr.

Slutsats

OnePlus har med sin nya flaggskeppstelefon tagit i kliv där man utmanar de största konkurrenterna i premium-segmentet. Med den förbättrade kameran har man förstärkt det som tidigare varit OnePlus återkommande svaghet. Med OnePlus 9 Pro har man lyckats leverera en telefon med högsta möjliga prestanda, riktigt bra skärm och en kamera som nu kan börja mäta sig med konkurrenterna. OnePlus har tagit ett stort kliv framåt och levererar med sin processor och skärmen sin bästa mobil hittills.

Sammanfattningsvis är det en telefon i den absolut toppklassen och kanske den bästa telefonen man kan få för under 10 000kr

OnePlus 9 Pro finns att beställa nu och priset för telefonen med 8GB ram 128GB lagring ligger på 9 690 SEK och versionen med 12GB ram och 256GB lagring kostar 10690 SEK.