DOPEST Testar: iPhone 12 Pro

Den perfekta julklappen för den som är ute efter en ny telefon

När Apple i oktober presenterade nya iPhone 12 var det många som undrade ifall det var tillräckligt många nyheter för att släppa en ny modell. Den största nyheten var då den nya designen som många kunder efterfrågat sedan iPhone 5. Men hur bra är egentligen Apple’s nya iPhone? Apple presenterade tre nya modeller: iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max. Vi har haft möjligheten att använda iPhone 12 Pro i mer än en månad, och för de som tvivlat kan vi konstatera att det är en otroligt bra telefon. Nedan kommer en sammanfattning av Apple’s iPhone 12 Pro: 

Som vi nämnde gick Apple den här gången tillbaka till iPhone 5 designen med kantiga hörn. Design är alltid en smakfråga men telefonen känns ännu mer premium med den senaste designen. Telefonens stålram ska enligt många test göra telefonen mer tålig när man tappar den, dock är detta inget vi kunnat testa eller rekommenderar användare att pröva. På baksidan ser vi även där en glassida. Nackdelen med detta (ifall man inte har ett skydd) är att fingeravtrycken syns tydligt. Telefonen är IP68-klassad vilket innebär att den är vattentålig upp till 6 meter i 30 minuter. 

Skärmen

Den nya OLED-skärmen är något som Apple pratat mycket om. Trots att många kritiserat att Apple inte levererat en skärm med 90- eller 120Hz, likt några av konkurenterna så är färgerna i den nya OLED-skärmen fantastisk. Den nya skärmen har man döpt till Super Retina XDR och den kommer till iPhone 12 Pro modellen 6.1 tum och 6.7 tum på Pro Max modellen. 

Det nya glaset på skärmen kallas för Ceramic Shield och är enligt Apple det tåligaste glaset på en smartphone. Den ska enligt Apple vara 4 gånger starkare än föregångaren vilket är deras största ökning någonsin. Kikar man på YouTube finns det flertalet kanaler som testar detta och mycket riktigt så ser skärmen ut att vara mycket tåligare. Under tiden vi haft telefonen (utan skärmskydd) har den lyckats hålla sig fri från repor och skador. 

Kameran

För många telefonanvändare är detta den viktigaste delen. Alla smartphone tillverkare lägger oftast stor vikt på kameran och telefonerna rustas med fler kameror. iPhone 12 Pro är utrustad med tre kameror och har i förväg pratats om den bästa kameran på marknaden. Kamerorna som kommer i 12-megapixel har utrustas med en ny Lidar-sensor samt en ny bildstabilisator. 

Med facit i hand så kan vi säga att kameran är fantastisk. Den stora nyheten är att man nu kan filma 4K i HDR med Dolby Vision som ger ett riktigt bra färgdjup. Har man haft en iPhone 11 tidigare och fotat en del i mörker kommer man märka en otroligt förbättrad kamera i nattläget, som ger detaljerade bilder med naturliga färger. Gillar man att fota med telefonen kommer man även glädjas över den förbättrade zoom-kameran som fått sig ett lyft. 

Prestanda & Lagring

När det kommer till prestandan finns det inget negativt att påpeka. iPhone 12 Pro är en kraftig telefon med grymt bra prestanda. Pro-modellen är utrustad med Apples hypade A14 Bionic chipp som gör telefonen till en av marknadens kraftfullaste. Apple presenterade chippet som det snabbaste i en smartphone under sin Keynote och även om vi inte kan bekräfta det utan att testa de andra konkurrenterna så är telefonen fläckfri när det gäller prestandan. Telefonen har också stöd för 5G även om detta inte är helt etablerat än i Sverige. 

Apple har även utökat erbjudandet på lagringsfronten och erbjuder både 128GB, 256GB och 512GB för den som vill ha mer utrymme. 

Magsafe & Batteriet

Apple presenterade ’MagSafe’ som en av de stora nyheterna i iPhone 12-serien. Den nya innovationen är en magnet på baksidan av iPhone 12 där man kan fästa fodral, laddare och andra tillbehör något vi tror kan bli en game-changer med tiden. 

Vi har även använt den trådlösa MagSafe-laddaren som levererar snabbare trådlös laddning och ser fram emot vad Apple kommer hitta på med Magsafe. Apple valde i årets leverans att skippa strömadaptern till laddningen vilket är en besvikelse med tanke på prislappen på telefonen. 

Även batteriet får godkänt och är en av de punkterna som kunnat förbättras i jämförelse med andra smartphones. Är du en normalanvändare så räcker batteriet utan problem en hel dag, men använder du telefonen konstant kommer du märka av att telefonen kommer behövas laddas oftare än så, mycket p.g.a uppkopplingen till 5G. Om du dock uppgraderar dig från två-tre år tidigare modell så lär du märka en stor förbättring.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Iphone 12 Pro är en ruggigt bra premium-telefon, sneglar du efter en ny telefon till dig eller någon så är detta en julklapp du inte kommer bli besviken på. Trots en hög prislapp, 60Hz skärm och avsaknaden av laddare så kommer du få en av marknadens snabbaste telefoner med en utmärkt kamera, kompakt design och innovativ teknik som lär hålla sig relevant några år framåt. 

Telefonen finns i fyra olika färgalternativ (grafit, silver, guld, stillhavsblå) och 128GB kostar 12 588 kr. Vill du ha 256GB kostar den 13 888 kr och vill du satsa på 512GB kostar den 16 588 kr. Telefonen finns att köpa på Apple eller hos deras återförsäljare.