Paris Fashion Week 2024 – showerna att se fram emot

Från Pharrells Louis Vuitton till svenska bidrag som Acne Studios – här är tider för showerna du inte får missa

Paris modevecka, Paris Fashion Week, är en höjdpunkt för modeälskare världen över. Här visas branschens crème de la crème då såväl legendariska designers som nya talanger samlas för att avslöja sina senaste kollektioner. Kändisar, influencers och modeentusiaster flockas varje år för att bevittna sina favoritmärkens senaste skapelser, detta år mellan den 16:e januari och 21:e januari då vi kommer att få se Fall/Winter 2024 avtäckas.

Som en fristad för trendsättare hyllar Paris Fashion Week inte bara tidlösa märken utan fungerar också som en kompass för att guida mot modevärldens framtid. Vi har valt ut några av showerna du inte får missa, såväl etablerade som up-and-comers. Du hittar den fullständiga kalendern här.

TISDAG 16/1

Louis Vuitton (20.00)

Förra året var DOPEST på plats för Pharrell Williams första runway-show som Creative Director hos det franska modehuset Louis Vuitton. Nyligen släpptes delar av hans debutkollektion till försäljning, som innehöll en rad omtolkningar av ikoniska LV-mönster som schackrutorna och monogramet.

Inför årets show, som visar upp Fall/Winter 2024, förväntas Pharrell bredda sortimentet ytterligare med en kollektion som inspireras mer av USA. Hela showen streamas live på Louis Vuittons Youtube-kanal, du kan se den här nedanför.

ONSDAG 17/1

Acne Studios (11.00)

Det Stockholmsbaserade modehuset Acne Studios har tagit det skandinaviska modet till världens största scener med sin multidisciplinära approach. Genom grundaren och Creative Director Jonny Johanssons intresse för fotografi, konst, arkitektur och samtida kultur har en alternativ väg hittats, vilket förvandlat Acne Studios till en väl respekterad skapare av allt från kläder och möbler till böcker och utställningar.

Acnes runway-show har ingen livestream, men kan följas via uppdateringar digitalt här.

Acne Studios under Paris Fashion Week 2023, då SS24 visades upp. Foto: Acne Studios

Givenchy (14.30)

Sedan 50-talet har franska Givenchy varit en taste maker inom skräddarsytt franskt mode. Mot senare år började de utforska mer casual stilar, vilket även inkludera sport och streetwear. I juni 2020 inledde Givenchy ett nytt kapitel i sin historia genom utnämningen av Matthew M. Williams till Creative Director för dam- och herrkollektionerna, grundaren av märket 1017 ALYX 9SM. Williams lämnade dock nyligen sin post vilket resulterat i att den kommande showen styrs helt och hållet av märkets anställda, en intressant twist som kanske vittnar om Givenchys väg framåt.

Deras kommande show kan ses i efterhand via deras Youtube-kanal och via PFW-hemsidan.

Wales Bonner (18.30)

Grace Wales Bonner är en av Storbritanniens största talanger inom modevärlden, varav hennes samarbete med adidas verkligen satt henne på kartan. Från att ha populariserat Samba-silhuetterna för en ny generation till att stå för det jamaicanska fotbollslandslagets matchtröjor, Wales Bonner har visat att hon är beredd att testa på mycket. Under PFW kommer hon att visa upp sin FW24-kollektion, som främst kommer att innehålla egna plagg.

Wales Bonner SS24. Foto: Wales Bonner

TORSDAG 18/1

Rick Owens (10.00)

En av branschens mest mystiska designers har gjort sig ett namn för att simplifiera det komplexa och vice versa. Utan att överdriva sina skapelser har Rick Owens blivit legendarisk för sin förmåga att lyckas ta enfärgade, oftast svarta, färgskalor och höja dem till ikoniska plagg genom sin konstruktion och passform. Årets Paris-show lär inte bli något undantag, men man kan alltid förvänta sig det oväntade när det kommer till Rick.

Rick Owens runway-show kommer att streamas live via märkets Youtube-kanal.

Rick Owens SS24. Foto: Filippo Fior / gorunway.com / Rick Owens

AMIRI (16.30)

Historien bakom AMIRI, LA-designern Mike Amiris egna märke, är definitivt en av de mer intressanta på senare år. Från att skapa egna slitna jeans till rockstjärnor blev Amiri en rockstjärna själv när hans märke tog fart och blev ett av de största i hela världen för designer-jeans. Under de senaste två åren har dock designerna gått ifrån de smala och slitna jeansen för att istället våga sig på bredare och mer stilrena looks. Vi ser fram emot att ta reda på om årets show kommer att fortsätta den resan.

FREDAG 19/1

Dior Homme (14.30)

En av de allra största på line-upen varje år är självklart klassiska Dior. Dior Homme, som är deras herrutbud, hade en utomjordlig uppvisning under förra sommarens Paris Fashion Week, något som förväntas byggas på under den nya FW24-presentationen. Kim Jones står bakom rodret för denna kollektionen som kommer att live-streamas via Diors Youtube-kanal klockan 14.30 under fredagen.

Spana in förra sommarens uppvisning av SS24-kollektionen nedan!

Kenzo (20.30)

Sedan den japanska BAPE-grundaren Nigo tog över franska Kenzo har deras stil fått en välbehövlig uppfriskning med hans signaturstil. Den första kollektionen debuterades under förra sommarens Paris Fashion Week med deras SS24-kollektion, som Nigo tagit fram tillsammans med designern Verdy. Den färgstarka stilen som setts i såväl BAPE som Billionaire Boys Club (som Nigo grundat med LV:s Pharrell) skiner alltid igenom när Nigo är i farten, så den kommande FW24-kollektionen lär inte blir ett undantag. Den är planerad att livestreamas, det är inte specificerat vart men förmodligen sker det via deras Youtube-kanal.

Verdy & Nigo under PFW 2023. Foto: Kenzo

LÖRDAG 20/1

Undercover (10.00)

UNDERCOVER är ett japanskt avantgardistiskt klädmärke som grundades av Jun Takahashi 1993. UNDERCOVER är känt för sin rebelliska och experimentella designer som förenar streetwear-estetik med high fashion och techwear. Takahashi hämtar inspiration från olika influenser och blandar punk, gotiska och futuristiska element i sina kollektioner, som även kommit till liv genom flera olika samarbeten.

Deras show för FW24 kommer inte att livestreamas, men då tidigare shower har filmats och dykt upp online efteråt kan de vara bra att hålla utkik efter. Bilder och mer information kommer via PFW-hemsidan.

KidSuper (16.30)

En av de stora uppstickarna för året är amerikanska KidSuper, som med bara blott 6 år i branschen hunnit bli ett unikt kluster av kreativitet. Colm Dillanes KidSuper är mer än ett klädmärke, det är ett Brooklyn-baserat kollektiv för mode, konst, musik och film. KidSuper förkroppsligar Dillanes tro på entusiasm och oändliga möjligheter och har blivit ett känt namn inom amerikanskt mode, som drivs av kreativitet och en ungdomlig anda som visar sig i deras okonventionella designs.

KidSupers runway-show kommer inte att livestreamas, men uppdateringar sker live via hemsidan.

Två modeller från KidSupers SS24-kollektion. Foto: KidSuper

SÖNDAG 21/1

sacai (14.30)

De kanske mest kända för sina Nike-collabs, men man får inte glömma att sacai är ett japanskt lyxmodevarumärke som grundades redan 1999 av Chitose Abe. De är kända för sin innovativa och hybrida design och kombinerar sömlöst kontrasterande element, texturer och stilar för att skapa visuellt fängslande kollektioner, ofta med abstrakta färger och former.

Likt förra året, kommer sacai att streama sin runway-show via Youtube.