Paris Fashion Week SS25: Nigo, A$AP Rocky, Louis Vuitton och mer

Y-3 visade även upp matchdressar för det Japanska landslaget Sacai x Nike presenterade en ny skomodell på sommarens modeevent

Mellan den 18-23 juni 2024 hölls sommarens upplaga av Paris Fashion Week, eventet där modevärlden samlas för att visa upp sina kommande kollektioner. Som alltid blandades klassiska modehus med nytänkande uppstickare och en hel del nyheter presenterades, inklusive debutkollektionen från det A$AP Rocky-ledda kollektivet AWGE.

Här är några av veckans största händelser:

A$AP Rocky & AWGE

Vi börjar med den stora debutanten, då AWGE presenterade sin första fullständiga klädkollektion under veckan. Detta tillsammans med ny musik från Rocky och ett releasedatum för hans kommande album Don’t Be Dumb, som varit efterlängtat av fans under flera års tid.

Kollektiv, produktionsbolag eller bara kreativ studio. Det finns många sätt att beskriva AWGE men vad som omöjligen kan göras är att sätta de i en fast kategori. Mystiken är en stor del av varumärket, som började dyka upp runt samma period som Rocky släppte sitt album Testing 2018. På den officiella hemsidan finns ett mantra som talar för att den oklara identiteten är avsiktlig:

”Regler:
#1 Avslöja aldrig vad AWGE betyder.
#2 Vid tveksamheter hänvisa alltid till regel #1”

Under Paris Fashion Week höll de dock en alldeles egen runway show som Rocky själv var Creative Director för. Under föreställningen visades en kollektion som påminner om den merch och enskilda drops som AWGE stått för tidigare, med punkiga influenser och ofta slitna plagg. Efter showen serverades även tårtor formade som vapen och paket med kokain.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av HYPEBEAST (@hypebeast)

Hela kollektionen har fotograferats av Hypebeast för AWGE, vars bilder du ser nedan. Releasedatum och priser är än så länge okänt.

Louis Vuitton

En stor höjdpunkt vid varje PFW är såklart vad Pharrell Williams ska hitta på för sitt Louis Vuitton. Under 2023 var DOPEST på plats för Pharrells debutkollektion som experimenterade med klassiska LV-mönster och stilar i sin egna, färgstarka tappning. Årets show var som en förlängning av den filosofin, till skillnad från den mer oväntade Western-inspirerade kollektionen som visades upp under vinterns Paris Fashion Week.

Gäster inkluderade Central Cee som blev viral när han plockade upp ett Nintendo DS för att spela spel under showen, vilket även intresserad artistkollegan Sabrina Carpenter. Brödraduon Clipse bestående av Pusha T och No Malice var även på plats och spelade ny musik, vilket de avslöjade kommer att bli del av ett nytt album tillsammans.

Kenzo + Nigos Nikes

En god vän till Pharrell är den japanske designern Nigo, grundare av BAPE och medgrundare av Billionaire Boys Club tillsammans med just Pharrell. Han är numera Artistic Director för det franska modehuset Kenzo och under PFW visade han inte bara upp märkets kommande kollektion, utan även en kommande personlig collab.

Nigo bar nämligen ett par Nike Air Force 3 med en unik stil, vilket ryktas vara en del av en kommande Nike x Nigo-collab. Sneakern syntes på Nigos fötter under veckan och fångade blickar med sin kombination av färger, material och detaljer, en slags mitch match-stil som Nigo gjort sig känd för genom åren.

Foto: @stevenvictor via Instagram

Kenzos kollektion fotades av Filippo Fior för Gorunway.com och Kenzo. Ett fokus på naturnära mönster tog upp stor del av kollektionen, som blandade influenser från traditionella japanska plagg som kimonos med kamouflage, andra former av tactical wear samt mer ”high-end” plagg som balklänningar. En unik och färgstark kollektion som fullständigt sprudlade av karaktär, mycket likt Nigo själv.

Sacai x Nike Zegamadome

En kollaboration som sedan 2015 lagt flera framgångsrika modeller i bagaget är den mellan Nike och den japanska designern Sacai. Under PFW visades en helt ny modell upp: ”Zegamadome”, som ser ut att bygga sig en egen kombo av Nikes löparskor och terrängskor.

Den nya kollektionen har tre slående färgställningar: Helvit, helsvart och ett livligt alternativ med inslag av gult. Varje sko har en ovandel tillverkad av en blandning av mesh och mocka, med en distinkt dubbel Swoosh på den ena sidan. Komforten säkerställs med en Nike Zoom X-sula, samtidigt som en Vibram-sula ger förbättrat grepp för utomhusaktiviteter (terrängdelen).

Det helvita paret har matchande vita snören och en yttersula i gummi för en ren look. Den helsvarta versionen kontrasterar med en vit mellansula. Den tvåfärgade designen sticker ut med gula och svarta snören och en vristkrage i djuplila mesh, vilket ger en touch av färg till den svarta, vita och grå paletten. En intressant påbyggnad på deras tidigare samarbeten som vi ser fram emot att lära oss mer om under året.

Y-3 och det japanska landslaget

Efter att ha skapat specialtröjor åt Real Madrid har Y-3 nu fortsatt på sin redan gedigna fotbollshistoria genom att producera matchtröjor för Japans landslag. Samarbetsnamnet för projektet med adidas och Yohji Yamamoto har resulterat i fotbollströjor många gånger tidigare och under deras PFW-show visade två nya matchställ upp, såväl i sin fullständiga form som tillsammans med kavajer och andra ”high-end”-designer.

Kollektionen genomsyrades av denna kontrast mellan sport och finkläder, då slappt åtsittande tracksuits blandades med abstrakta kostymer. Daniele Oberrauch fotade för Gorunway.com och Y-3, varav alla bilder syns i galleriet här nedan.