Här är allt vi vet om Playstation 5 Pro

Se information om eventuella specs, release datum & priser för Sonys beryktade PS5-uppgradering

Tidigare under hösten kunde vi rapportera om att en slim-version av Playstation 5 är på gång, något som Sony själva avslöjade genom ett officiellt pressmeddelande.

Information om Playstation 5 Pro var dock avsaknad, trots de många rykten som florerat kring den uppgraderade modellen under det senaste året. PS5 Pro ska enligt en källa till trovärdiga Tom’s Guide ”vara i utveckling till 100%” och det har även pratats om att spelutvecklaren redan fått ta del av ”Development Kits” som är anpassade för att skapa spel till modellen. Med det sagt har vi samlat ihop allt vi vet om PS5 Pro hittills.

Vilka specs har PS5 Pro?

Även om det inte finns några exakta siffror kan vi förvänta oss att PS5 Pro kommer att följa i fotspåren från sin föregångare PS4 Pro. I grund och botten var det en kraftfullare version av baskonsolen PS4 med högre prestanda, minne och 4K-upplösning på utvalda titlar.

Samma källor som bekräftade konsolens existens till Tom’s Guide har hävdat att konsolen kommer göra 8K-gaming möjligt för första gången någonsin, genom 18 000 MT/s minne och 30 WGP (arbetsgruppsprocessor). Det sägs även att systemet kommer att ha mer konsekventa framerates vid 4K-upplösning, ett nytt toppmodernt ”prestandaläge” för 8K-upplösning och den hypade tekniken ”accelererad ray tracing” som bland annat förekommer i enheter som använder sig av Snapdragon.

När släpps PS5 Pro?

Den svåraste frågan när det kommer till rykten är alltid potentiella releasedatum. Även om det inte finns något som ”officiellt” indikerar på att PS5 Pro skulle kunna släppas under 2024 är det inte omöjligt sett till tidigare releaser. PS4 Pro släpptes under 2016, ungefär tre år efter att den första konsolen lanserades 2013. Playstation 5s (långa) releasefönster under 2020 & 2021 innebär att den tekniskt sett varit på marknaden i över tre år, vilket såklart ökar förhoppningarna om att en uppdaterad modell är på gång i samband med den nyligen avtäckta Playstation Slim.

Hur mycket kommer PS5 Pro att kosta?

Vi kan ju anta att PS5 Pro kommer att bli dyrare än basmodellen PS5, men med hur mycket är väldigt svårt att gissa. PS4 Pro lanserades visserligen med samma pris som basenheten, men det berodde till stor del på att den hade sjunkit med ungefär 1 000kr i snitt sedan lanseringen. Sonys officiella pris på Playstation 5 har inte rubbats så mycket ännu, men det kan mycket väl bero på konsolens krokiga startsträcka samt påverkan av pandemi och inflation. Idag hamnar snittpriset på en vanlig PS5 runt 7 200kr, så en gissning är att vi åtminstone inte kommer över 8-strecket.

Hur ser PS5 Pro ut?

I dagsläget finns inga officiella eller ens läckta bilder på konsolen, utan bara en mängd påhittade designs gjorda av fans. Då dessa varierar väldigt mycket och inte har grund i något mer än förhoppningar och/eller spekulationer har vi skippat att visa upp dem här, men med stor sannolikhet kommer konsolen vara något mer slimmad än originalet utan att för den delen hålla samma nivå som PS5 Slim.