Foto: Dopest.se

Robbz x Brookz – ”Det finns ingen som på riktigt lyckats utan att få hat”

Duon släpper videon till ”Baddie On Me” och avslöjar spelning med MoStack i februari

För knappt ett år sedan bestämde sig två kusiner för att skapa svensk Drill-historia. I augusti 2019 släppte Robbz x Brookz debutsingeln “ZMM”. Något som först började som en “inte så seriös grej” skulle snart förvandlas till en snabbt uppåtgående musikkarriär. Nu är de aktuella med sin senaste singel "Baddie On Me" som dessutom fått en tillhörande musikvideo. Dopest möter kusinerna Robbz (21) och Brookz (19) för att prata om inspiration, svensk Drill och framtidsplaner. 

När vi möter Robbz x Brookz befinner vi oss i en kontorslokal i Stockholm. Det börjar närma sig kväll utanför när killarna kliver in. Robbz ryggar tillbaka när en av kontorshundarna glatt rusar fram för att hälsa. “Jag bodde i Etiopien förut, jag bodde där i sju år. Sen en gång efter skolan blev jag jagad av en gatuhund. Wallah jag sprang kanske i 20 minuter, det var den läskigaste dagen i mitt liv. Efter den dagen är jag ärrad. Det är därför jag är rädd för hundar.” 

 

Det är viktigt att ha folk man kan lita på nära sig, speciellt i den här branschen

 

Kusinerna slår sig ner bredvid varandra. De har ett tight band och när de pratar fyller de ofta i varandras meningar. När Robbz var runt nio år flyttade han till Etiopien. Där spenderades majoriteten av hans tonårstid, medan Brookz, vars båda föräldrar är från Etiopien, blev kvar i Sverige. “Det är där jag lärt mig engelska. Jag lärde mig mycket. Jag tror att allt händer av en anledning om vi säger så”, berättar Robbz. Tonåren spenderades på olika delar av jordklotet men när han kom tillbaka till Sverige runt 2013 tog kusinerna upp kontakten igen. Starka familjeband är en av huvudingredienserna i duons dynamik. Att jobba så nära inpå varandra, trots släktband, kan skapa konflikter - men de ser det främst som en styrka. Det är en trygghet att ha någon vid sin sida som går att lita på till hundra procent. Killarnas manager är en av deras nära vänner och deras revisor är ingen mindre än Robbz pappa. “Det är skönt att inte ha nya människor som kommer in hela tiden. Det är viktigt att ha folk man kan lita på nära sig, speciellt i den här branschen”, säger Brookz.

Foto: Dopest.se

Foto: Lo Salmson / Dopest.se

Drill har varit stort på hiphop-scenen sedan långt tillbaka och beskrivs ofta som en av samtidens mest intressanta genrer. Den är ofta rå och politisk, och har sina rötter i 90-talets Trap. Under 2000-talet blev Drill stort i Chicago med frontfigurer som Chief Keef och Fredo Santana. Att texterna ofta kom att handla om våld, gängkultur samt kritik mot polisen och samhället kan bland annat kopplas till ökad politisk orolighet samt kriminalitet i Chicago. Det dröjde inte länge innan Drill-vågen nådde resten av världen och London. På UK Drill-scene syns i dag stora namn som DigDat, duon Skengdo & AM samt kollektivet Harlem Spartans. 

 

För Robbz x Brookz har musiken alltid varit närvarande på ett eller annat sätt. Vid barnsben kom inspirationen från allt ifrån 50 Cent till artister som Kojo Funds och J Hus. Intresset för Drill föddes först något senare. När vi nu går in på 2020-talet har killarna, likt UK-artisterna gjorde för ett årtionde sedan, satt sin egen twist på Drill-genren här i Sverige. I sin musik kombinerar de både svenska och engelska. Andra artister inom samma genre på den lokala scenen - är bland annat Blacky som ofta anses vara en av de första att lyfta Drill i Sverige med låtarna “No Face No Case” och “Tr4p”. Att skapa egen musik har dock inte alltid varit en självklarhet, även om man skulle kunna tro det. När de började rappa var det mest en kul grej och inget seriöst, när de senare hängde i studion tillsammans med vänner som skapade musik började de själva experimentera - och fick snabbt bra respons. I augusti 2019 släppte de sin första singel “ZMM”. 

 

Det finns ingen som på riktigt lyckats utan att få hat, inte ens en på miljonen

 

Även om de mötts av mycket positiv respons, har det inte bara varit en dans på rosor. Inför släppet av deras andra singel “Triangeldrama” fick de mycket kritik. Det fanns till och med de som inte ens tyckte att de skulle släppa låten. För Robbz x Brookz har nyckel till framgång varit att lyssna på sin egen magkänsla och våga investera i sig själv. De berättar om tiden innan de började tjäna pengar på musiken. Inför en musikvideoinspelning skrapade de ihop sina sista kronor för att investera i videon - eftersom de var säkra på att det skulle betala tillbaka i framtiden. En annan kritik har varit anklagelser om att de skulle baita (kopiera) andra artisters stil. Själva upplever de snarare att de inspireras av talanger som de ser upp till. ”För mig handlar det mest om att inspireras av andra artister. Och det är ju tydligt att vi inspireras av UK-scenen, så det är inte konstigt om det finns mycket som är likt. Drill är en ganska ny grej i Sverige. En grej jag märkt när folk får höra nåt nytt i Sverige är att många börjar hata och vill rota fram saker man gjort fel. Men det är nytt, I don’t blame them ... “ säger Brookz. Robbz fyller i: “ När folk hatar ska du absolut inte ta åt dig. Hatet sprids automatiskt till streams och din musik blir större, så det är ju bra egentligen. Det finns ingen som på riktigt lyckats utan att få hat, inte ens en på miljonen, ingen asså …  Om inte vi hade fått det här hatet och folk som sa: Det här är inte Drill. Ni baitar låten ‘Keisha Becky’ - då hade vi inte varit där vi är i dag.” 

 

Till skillnad från de teman som vanligtvis hörs i Drill, rappar Robbz x Brookz oftast om lättsammare ämnen, som tjejer, kläder och fest. “Riktig Drill handlar ju om våld och kriminalitet, men vi tycker inte att vi behöver säga det. Även om vi skulle ha gjort det, är det inte nödvändigt för oss att prata om sånt. Vi vet att många barn lyssnar på oss, vi vill vara förebilder” säger de. På UK-scenen har Drill mötts av mycket kritik från medias håll. Det finns till och med de som påpekar att UK Drill skulle vara den bakomliggande faktorn till ökad kriminalitet i England och Wales. Där pågår en censurering av musiken och polisen plockar aktivt ner musikvideor från YouTube. En liknande diskussion pågår även i Sverige där media svartmålar rapartister och hiphopen. När samhällsproblem uppstår vill man ha någon att peka finger på, någon att ge skulden. Själva har kusinerna valt att skapa vad de kallar “positiv musik”. Låtar som kan spelas överallt. “Vi kommer fortsätta göra den musik vi gör nu men det kommer också komma låtar om våra liv. Folk har en bild av att vi bara rappar om tjejer, gähda och flex, men vi kommer berätta om deep grejer också” berättar killarna.  

 

Förutom starka familjeband och tron på att allt är möjligt, har appen TikTok varit ett viktig kapitel i duons framgångssaga. I applikationen kan användarna bland annat skapa egna videons till musik. TikTok har på kort tid blivit en betydelsefull plattform för artister att marknadsföra sig på, likt influencers använder sig av Instagram eller YouTube. Killarnas andra singel “Triangeldrama” blev en viral succé och har använts i tusentals videos, samt legat på Topp 10 på appens Topp 40 Nordics-lista. Något som gör Robbz x Brookz unika är att de var de första svenska hiphop-artisterna att faktiskt slå igenom via appen.

Efter ett starkt år undrar vi hur framtiden ser ut, vart ser de sig själva om 10 år? Kusinerna tittar på varandra. De förklarar att de inte gillar att planera för mycket. Om man går in för djupt på detaljer riskerar man att sätta käppar i hjulet för sig själv. De är dock överens om att de vill ge lyssnarna ett varierat sound, mer än bara Drill. Inom den närmsta framtiden är det singelsläpp och live-spelningar som står på agendan. Bland annat ska de vara förband åt MoStack 25 februari i Stockholm, samt 26 februari i Göteborg. Robbz x Brookz förutspår även att 2020 kommer vara året för samarbeten mellan svenska- och UK-artister. Redan under fjolåret sågs Z.E skapa musik med AJ Tracy och Aden x Asme gästade Stormzys hyllade “Vossi Bop (Remix)”. Själva sitter de på ett kommande samarbete med några av de största namnen inom Drill, nämligen UK-duon Skengdo & AM. På kort tid har kusinerna gått från okända till att vara en av landets mest hypeade unga duos. Framtiden ser minst sagt ljus ut för Robbz x Brookz.

Missa inte när killarna supportar Londonrapparen MoStack på Fryshuset 25 februari och Pustervik 26 februari. Se videon till senaste singeln "Baddie On Me" ovan!