Robin Nazari, Joe Xu & Malik Dalasi delar sin kreativa process med Vans "Old Skool"

Tre artister som skapat vågor på den svenska musikscenen hyllar Vans ikoniska Old Skool

En av Vans mest ikoniska silhuetter är tveklöst den stilrena Old Skool, som lanserades redan 1977. Även om skon alltid varit populär bland atleter har den idag blivit en modell som passar in överallt, och symboliserar ungdomlig själ och personlig stil. Det är därför ingen slump att Vans går samman med tre artister som just nu skapar vågor på den svenska musikscenen. Robin Nazari, Joe Xu och Malik Dalasi syns bära färgerna “navy”, “black on black” samt “true white”. 

Att den stundande pandemin slagit hårt mot musikscenen kan ingen sticka under stolen med, men det har inte stoppat branschen från att fortsätta blomstra och skapa kreativa lösningar. Och kanske är det när livet känns som mörkast – som vi behöver värmen och tryggheten från musiken som mest. Skapandet blir även en naturligt flykt från verkligheten – in i en värld där allt är möjligt. Trots inställda spelningar och ett hårdare klimat för branschen, har musiken inte slutat flöda på den svenska musikscenen. 

ROBIN NAZARI 

Artisten, skådespelaren och poeten Robin Nazari gjorde debut 2019 med singeln “Fyrklövern”. Han uppmärksammades snabbt för sin poetiska stil och sitt skickliga historieberättande.

“Alla mina kreativa uttryck är mitt medel för att inspirerar, beröra och ge styrka till andra människor. Ge andra det som musik gav, och ger mig” berättar Robin. 

2019 kom hans kritikerrosade projekt Övre nedre. Nu är Robin aktuell med debutalbumet Dyrare att vara fattig – där varje spår berättar sin egen historia. Han delar med sig av berättelsen bakom skivan: 

“Dyrare att vara fattig är en insikt. Det är resan från okunskap till kunskap och allt däremellan. Fattigdom ekonomiskt har bidragit till fattigdom i kunskap – och fattigdom i kunskap är fattigdom ekonomiskt. Det är liksom en ond spiral. I detta projekt så gick jag ändå från mina föräldrars berättelser till mitt liv idag som vuxen där jag förstod och kunde förklara det i text. Det här är ett viktigt album för mig, det här projektet bröt den onda spiralen.” berättar han om albumet. 

På skivan uppmärksammar han också den viktiga relationen till familjen, en familj som blivit extended: 

“Familj är allt för mig. Jag är bara uppvuxen med min mamma och syster där vi bara haft varandra. Jag har på grund av att jag inte haft släkt här i Sverige också blivit tvungen att utbreda min familj, den familjen jag valt själv. Kusiner, morbröder, systrar osv” 

DOPEST: Vart ser du dig själv om 5 år? 

ROBIN: “Jag vill vara en ledande roll i tillväxten i svensk kultur. Jag vill vara den som planterar flest blommor över landet.”

JOE XU

Up-and-coming R&B-sångerskan Joe Xu är just nu aktuell med sin EP The Grass Is Always Greener. Sedan debuten “Dark Chocolate” 2019 har hon fortsatt pusha gränserna för den svenska R&B-scenen, även om musiken i sig är skapad på engelska. 

Joe’s sound grundar sig i R&B och soul, men inspireras av all den musik hon själv växt upp med under barndomen. Hon beskriver sin kreativa stil som: “R&B, men mycket mer glittrigt och  drömmigt”. Som barn var Joe’s storebror hennes största idol, det var via honom hon introducerades till hiphop, soul och R&B. Allt från Destiny’s Child och Ne-Yo till Christina Aguilera och till och med Taylor Swift. 

Joe Xu’s andra EP The Grass Is Always Greener beskriver hon själv som “magisk, drömmig och healing for the soul”. Hon tar oss med på en resa genom totalt 9 tracks – helt utan features. Skivan är delvis producerad av Joe själv, tillsammans med Hadím. Hon berättar om sitt favoritspår från EP:n, och den kreativa processen bakom: 

“Min favorit-track på skivan är Dreamville. Jag producerade och skrev låten förra året i mitt rum under en tid där jag verkligen kände mig osäker inför framtiden och inte supported av folk omkring mig. Jag är en perfektionist och har alltid varit väldigt självkritisk av mig och känner ofta att jag kanske inte kommit långt nog eller att jag inte gör tillräckligt bra ifrån mig. På Dreamville reflekterar jag kring min osäkerhet inför framtiden och ensamhet. Tillslut kommer jag fram till att mycket av den negativiteten och självkritiken inom mig faktiskt kommer från andra människors osäkerheter.”

EP:n The Grass Is Always Greener följer upp hennes debutprojekt Red Envelope från 2019. Hon berättar mer om hur hon utvecklats sedan första releasen: 

“Jag finner det svårt att faktiskt vara stolt över det jag åstadkommit och skapat men just The Grass Is Always Greener är annorlunda. Det är så eftersom att jag verkligen tycker att projektet fångar upp alla dimensioner av mig idag. Under skapandet av alla låtar som finns med på projektet gick jag igenom saker som helt förändrade mig. Jag fick helt nya saker att skriva om, helt nya saker att känna och tycka. Samtidigt som det lade jag verkligen tid på min craft och lärde mig bättre uttrycka vad jag gått igenom med min writing och production. Så det som verkligen skiljer sig åt är att den här skivan är 110% mig.”

DOPEST: Vart ser du dig själv om 5 år? 

Joe Xu: “Om 5 år ser jag mig själv bo utomlands, och att jag och teamet har en studio med fönster och toalett i samma lokal. Sen kanske det här låter corny, men lycklig!”

MALIK DALASI

Malik Dalasi är ett ungt stjärnskott på den svenska hiphopscenen. Ännu har han bara ett officiellt singelsläpp ute, men har redan lyckats charma en stor fanskara. Mycket tack vare hans unika, mörka stämma och starka utstrålning. Artistnamnet Malik Dalasi är en hyllning till hans rötter i Gambia där valutan heter just dalasi“and I love money” tillägger han.

Rapparen kickade igång året med debuten “Arrivederci” som släpptes via majorbolaget Universal Music. Han berättar om singeln: 

“Arrivederci är en ganska hype låt där jag rappar om saker som händer i min vardag på ett lite annorlunda sätt. Det en av det första låtarna jag har spelat in i samband med Island Records. Och jag valde den som debut spåret just för att den är väldigt lätt o ta in och har en skön catchig refräng.” 

Malik säger att han hämtar inspiration från många platser. Bland annat från namn som Dej Loaf, Speaker Knockerz och Kodak Black. Soundmässigt placerar han sig någonstans mellan drill och R&B, med inslag av pop

“Jag försöker vara så nytänkande som möjligt och tycker personligen att det inte finns någon i svenska scenen som rappar eller är i samma kategori som mig” säger Malik Dalasi.   

Efter den lyckade debuten med “Arrivederci” är vi många som ser fram emot kommande releaser – och Malik är utan tvekan ett namn att hålla ögonen på i år. Han berättar att han kommer försöka pusha ut mycket musik under sommaren och framåt. “Jag har mycket feta låtar till folket” avslutar Malik. 

DOPEST: Vart ser du dig själv om 5 år? 

Malik: “Om fem år ska ni se Malik Dalasi runt mycke pengar bra människor och ännu bättre möjligheter än vad jag gör just nu!”

Vans Old Skool finns att köpa nu via Vans hemsida samt i butik.