Sveriges Snyggaste Rappare släpper debutalbumet ”Tommy” – Läs vår intervju

Pratar om det nya albumet, och samarbetet med producenten Oskar Skarp

Thomas "OKOK" Gunnarsson har precis släppt sitt debutalbum. Under namnet 'Sveriges Snyggaste Rappare' släpper han nu fullängds-debuten Tommy, en fiktiv 10-spårs berättelse tonsatt av producenten Oskar Skarp. 

Tommy får lyssnarna följa karaktären Tommy på hans resa från mörker till ljus. När berättelsen om Tommy inleds, har han precis förlorat vårdnaden om barnen, blivit av med lägenheten och hamnat tillbaka i sitt missbruk. Dagarna består av dagdriveri med bärs och sprayburkar i ryggsäcken. Man skulle kunna säga att Tommy är tillbaks på ruta ett. Dopest fick en chans att ta en snabb pratstund med SSR om det nysläppta albumet och tankarna bakom. 

Albumet skrevs i Goa

Du beskriver albumets huvudroll Tommy som en fiktiv karaktär, men man får stundtals känslan av att han till viss del är inspirerad av dig. Hur mycket av dig själv och dina egna livserfarenheter har du inkorporerat i berättelsen om Tommy?

"Det är mycket Thomas i Tommy, men det är även mycket Tommy som inte är Thomas. Tommy är baserad på mitt liv, men inte bara det som hänt mig, utan även det som har hänt vänner och bekanta runt mig. Miljön Tommy befinner sig i är mer jag, än vad Tommy som karaktär är. Däremot så älskar jag mycket av det Tommy älskar, och tycker illa om mycket som Tommy inte högaktar. Min uppväxt har flutit ihop med tankar kring vår samtid, historia och framtid. Jag skriver om företeelser som uppenbarligen triggar mig tillräckligt för att rappa om dem. De ämnen Tommy behandlar är ämnen som även intresserar mig. Mitt mörker har dock aldrig varit så mörkt som Tommys. Tommys ljus i slutet av albumet är närmare mitt nu, än vad mitt mörker någonsin varit nära Tommys mörker."

 

Berättelsen om Tommy belyser ämnen som missbruk, mental hälsa och vårdnadstvister. Innehåll som blir mer och mer sällsynt i dagens hiphop. Hur viktigt var det för dig att belysa ämnen som dessa i dagens Sverige?

"Jag tänkte inte alls när jag skrev de här texterna. Ska jag vara ärlig så satt jag tre veckor bakom en gammal fiskebåt på en strand i Goa och kickade Manali-jollar, när det plötsligt hände. Jag trodde det skulle vara omöjligt att skriva något alls på en sån plats. Det är för bekvämt och soft i Goa för att hitta mörker till rap, som jag tycker krävs för att det ska bli riktigt bra. Men helt plötsligt från ingenstans så började texterna strömma ur mig. Jag kunde skriva 3-4 verser om Tommy per kväll. Jag har över 100 verser och skisser i luren om Tommy. Och jag hade inga beats, så hela albumet är skrivet a'capella. Ämnena jag tar upp var inte ämnen jag valde ut att ta upp, det bara blev så."

 

"Oskar drar mig ur mig. Oskar drog Tommy ur mig."

 

Du har valt att hålla dig till endast en producent som fått tonsätta hela albumet. Var det ett medvetet val, eller något som bara råkade hända? 

"Oskar (Oskar Skarp) var den som fick mig att rappa. Jag hade lagt rappen på hyllan för en massa år sedan, men han tjatade på mig tills det blev av. Varje gång vi träffades ute så handlade samtalen bara om att jag borde rappa. Vi lärde känna varandra och tjatet fortsatte. November hösten 2017 hittade jag mig full i studion bakom micken. Som ett skämt. Oskar hade annat för sig men tryckte på rec. Vi drog på en efterfest och jag glömde nästan bort att vi spelat in. Dagen efter skickade Oskar mig en edit och den lät mord. Mycket bättre än jag någonsin kunnat tänka mig att jag skulle kunna låta. Vi bestämde oss för att spela in mer. Jag åkte till Indien. Skrev Tommy. Och vi kickade igång. Att någon annan skulle vara med i detta projekt fanns inte på kartan. Oskar drar mig ur mig. Oskar drog Tommy ur mig. Jag är dock inte rädd för att i framtiden rocka på andras grejer. Jag drömmer om att spela in ett mixtape med massa svenska rappare och producenter."

 

Oskar Skarp är ju en rutinerad och välkänd producent för dom som haft koll på svensk hiphop en längre tid, men kanske inte lika känd hos de yngre lyssnarna. Hur är det att jobba med han, och vad separerar han från övriga producenter du jobbat med genom åren?

"Han kan sin grej mer än alla andra jag jobbat med. Och jag kan min grej mer än när jag senast rappade. Vi har båda levt livet. Gått igenom saker. Vi hör saker i musiken på samma sätt. Det flyter på enkelt när vi jobbar. Vi förstår varandra utan att ens behöva kommunicera verbalt. Han låter som ingen annan och hans nya grejer, det han producerat efter Tommy, är ännu mer mord. Jag uppskattar att Oskar vågar att inte låta som alla andra."

 

Mer konstnär än rappare

Du har även valt att enbart använda dig av en gästartist på albumet i form Sveriges Skyggaste Sångerska. Hur kommer det sig?

"Jag skapade Tommy och hans Universum. Albumet är en bok. Det är svårt att skriva en bok tillsammans med någon annan. Nu när folk vet vem Tommy är kanske det kan hända att Tommys polare, i form av andra rappares karaktärer, gästar varandras låtar. Hur ballin vore det inte med en låt med Tommy ft. Förorts tuggaren Ali (Abidaz), Socialtanten Ing-Marie (Stor) och Hipster-alkisen Wolfgang (Broder John)?!"

 

Ur: "Fyllebombing"

"I ur och skur ser Tommy hur folket åker till jobbet

För att jobba för nån idiot och sen åka hem till ångest

Tommy tänker Fakk det där

Fuck dra in cash till nån annan Shuno

Tommy ska gå sin egen väg

Fuck snurra runt nånstans där alla andra är"

Allt fler och fler musiker talar om att det är smartare att satsa på själva än att lägga sin tid på att göra andra rika. Hur viktigt är det för dig att vara din egen chef?

"Jag är mer konstnär än rappare. Rap är bara ett av många verktyg i min verktygslåda. Och som konstnär lyder man bara under en chef - sitt eget hjärta. Jag tror att alla som har givits ett liv på den här planeten har ett kall. En anledning till varför hen har givits liv. Denna anledning är alltid att skapa. Vi är alla gjorda för att vara kreativa på olika sätt. Den som letar djupast i sitt hjärta efter sitt uttryck kommer vara den som skapar vackrast.

Det spelar ingen roll om du är konståkare, knäckebrödsbagare, hjärnkirurg eller serietecknare - ju närmare ditt hjärta desto bättre för din själ, ditt nu och din konst. Livet jag lever bestämmer hur mitt hjärta är format och vad jag skapar. Påverkar jag mitt liv på olika sätt påverkar jag således vad min konst speglar. Så, ja - jag tror att man ska vara sin egen chef. Men det gäller inte bara inom rap-karriären eller på jobbet. Det gäller hela livet. Du måste bli din egen bästa vän och din egen bästa chef på en och samma gång. På alla plan i ditt liv. Bossa ut den och bli den bästa versionen av dig. Ett mindre filosofiskt svar är att det ju inte är någon nyhet direkt att saker blir gjorda först när man själv tar tag i det, och inte väntar på andra."

 

Utöver musiken så har du även en stor passion och är verksam inom konst och grafisk design. Det är någonting som du direkt kan integrera med din musik. Finns det planer att släppa nån tillhörande merch kollektion eller dylikt för albumet?

"Det jag först och främst sysslar med på dagarna är dock att måla tavlor och nu i helgen den 23-25 November kör jag Open Studio i min ateljé. Jag kommer visa upp såväl nya som gamla teckningar och dukar och bjuda på pingis och ritbord. Kom förbi och dra med dig dina konstintresserade vänner. Merch finns redan ute i samarbete med Drkn. Checka Drkn.com för designs och priser."

 

Om dagens rappare i Sverige & framtiden

Det finns en hel del krogreferenser på detta album, och i texterna namedroppar du en handfull olika krogar i Stockholm. Vilka ställen föredrar du själv att besöka när du är ute på krogen?

"Jag är väldigt lik Tommy när det gäller valet av krogar och ännu mer när det gäller att välja bort krogen för att istället snurra runt stan med fisljummen bärs från Systemet. Att vara ute på snurr är mer min melodi än att fastna på hak. Även om jag gjort krogen i oändlighet. Det är roligare att klottra på olika ställen på stan än samma Carmen-toalett om och om igen. Just nu dricker jag väldigt lite, och då tenderar det att bli lagom att gå hem från "wherever" man hamnat på ungefär 23. Dricker man inte själv når festen ofta en nivå man tillslut inte pallar. Speciellt om man som jag även kickar. Nivåskillnader, på vem jag är nykter och nivån fulla människor är på när det är fulla, blir för mycket för mig. Jag är ännu mer trött på att stå på en klubb och tramps. Hellre häng i ateljén eller hemlagat med någon jag tycker om."

 

Hur ser du själv på den svenska hip-hop scenen idag? Har du själv någon favorit? Vilka namn kan man hitta i dina egna playlists?"

"Jag lyssnar inte mycket på svensk hiphop. Det mesta riktar sig till yngre människor och behandlar ämnen som inte intresserar mig. Jag diggar Ikhana, Abidaz, Skizz, Marre, Mwuana, Nebay. Men i min Playlist 2018 hittar du årets släpp från Project Pat, T.I, Jim Jones och nu senast ett par låtar från Swizz Beatz senaste. Men ännu mer annan sorts musik. Hiphop passar bara vissa timmar på dygnet."

Kan lyssnarna förvänta sig ett 2:a kapitel i berättelsen om Tommy någon gång i framtiden ?

"Det kommer säkert hända mer kring Tommy och andra karaktärer kopplade till Tommy. Men nästa steg på den här resan är att gräva djupare i mitt eget hjärta. Nästa album släpper jag som Thomas."

Streama Sveriges Snyggaste Rappares nysläppta debutalbum Tommy via länken nedanför. Passa även på att besök drkn.com för att handla tillhörande merch.