Way Out West Recap 2022 - allt det bästa från årets festival

Yung Lean, Central Cee, Burna Boy, Dave, Spotify 100 Live - & mycket mer

Efter två år utan festivaler återvänder en av Sveriges mest älskade och största tredagarsfest. Ja, ni kan nog gissa vad vi snackar om … Helgen då alla taggar till Göteborg innan sommaren typ officiellt är över. Aa vi menar såklart – Way Out West

Under fredagen var det dags för Way Out West att kicka igång i Slottsskogen, Göteborg. Mellan den 11-13 augusti samlades närmare 50.000 besökare totalt, vilket är ett nytt publikrekord för WOW. Det var som att till och med vädret fattade att vi varit utan festivaler allt för länge och solen sken över Göteborg tre dagar i rad (!!) För den som varit på Way Out West förut, eller Göteborg för den delen, är det här faktiskt inte något klassiskt väder för varken WOW eller GBG. Det vanligaste är ändå regn och instabilt väder, i alla fall minst en av festivaldagarna. 

HÖJDPUNKTER DAG 1: KOFFEE, YUNG LEAN & SPOTIFY 100 LIVE 

Festivalen öppnades av den Grammy-vinnande sångerskan och reggaetalangen Koffee från Jamaica. 2020 vann hon en Grammy Award för bästa reggaealbum med EP:n Rapture. Självklart välkomnade hon publiken till tonerna av just titelspåret “Rapture”. Ett bra val, och en riktig crowd pleaser. 

Under eftermiddagen drogs folkmassan till den avskilda och mer intima scenen Linné. Då var det dags för ingen mindre än Yung Lean. Med sitt set fick han bokstavligt talat marken att skaka när hela publiken hoppade med till musiken, och inte ens alla fick plats under festivaltältet! En något hes Yung Lean fick dock flera gånger pausa spelningen när folk började klättra upp på tältets pelare. Han spelade såväl klassiska som nyare tracks, och såklart TikTok-hiten ”Ginseng Strip 2002”. 

En annan höjdpunk från festivalen var utan tvekan området Höjden. Ett ny-gammalt område som nu kureras av Spotify. Där kunde vi hitta allt från Live Podcasts till spelningar. Bland annat arrangerade de Spotify 100 Live. Kanske minns ni 100 Live-scenen från när den gjorde debut 2019? Den här gången har scenen ett helt eget område med spelningar varje dag. En scen med fokus på att lyfta svensk hiphop. Den första dagen intog flera stora GBG-akter scenen. Vi fick se spelningar från A36, Sarettii, Baby Mala och Shiro – som alla bjöd på shower med mycket energi. 

Stängde festivalens första dag gjorde sedan Tame Impala. De gav publiken ett magiskt set med en stor ljusshow. Ett perfekt sätt att avsluta på. 

HÖJDPUNKTER DAG 2: AJ TRACEY, CHANCE THE RAPPER & SPOTIFY 100 LIVE 

Den andra dagen sken solen återigen över Göteborg. En av de första akterna som letar sig in på vår lista över höjdpunkter är UK-rapparen AJ Tracey. Han intog den stora scenen Azalea. Trots att klockan bara var runt 16 var publiken ordentligt taggad – och det råder ingen tvekan om att Sverige har en stor kärlek för UK-rap. “Every time I’ve been to Sweden it’s been amazing. So I hope you live up to my previous shows” ropade han till publiken. Han körde tracks som “Anxious”, “Reasonable” och “LO(V/S)ER”. 

Därefter var det dags för Chance The Rapper, som var en relativt sen bokning till festivalen. Han mottogs med öppna armar – och bevisade att han är en minst sagt folkkär artist. På Spotify 100 Live som hölls senare under kvällen fick vi se namn som 1.Cuz, L1NA (som gästades av Jelassi) och Guleed (som gästades av Blizzy). 

HÖJDPUNKTER DAG 3: CENTRAL CEE & BURNA BOY, DAVE & 100 LIVE 

Way Out West avslutades med en lika varm och solig dag som när allt startade. Under lördagen var festivalen faktiskt helt slutsåld och så många som 30.000 befann sig på området. Och det är inte konstigt med namn som Central Cee, Burna Boy och Dave på line-up:en. 

Central Cee har faktiskt spelat i Göteborg en gång förut – då i november 2021. När han återvänder den här gången har han ett helt nytt mixtape i bagaget, nämligen 23. Dessutom sitter han på en enorm TikTok-hit och han fick publiken att vänta till slutet innan han gav oss den medryckande och meme:iga “Doja”. Missa inte heller vår intervju med Central Cee här

Burna Boy stod utan tvekan för en av de bästa liveshowerna. Han bokstavligt talat sprang ut på scen full av energi och utbrast “Sweden feels like my second home”. Burna Boy interagerade med publiken och det var i princip ingen som kunde stå stilla. Så klart gav han oss flera låtar från den senaste skivan Love, Damini som “Last Last”, “For My Hand” och “Kilometre”. 

En annan artist som stod för en grym liveshow var Dave. Han gjorde det tydligt för publiken att han skulle ta oss med på en musikalisk resa genom hans karriär. Under kvällen fick vi allt ifrån ikoniska låtar från 2016 som “Wanna Know” och “Thiago Silva” – till senaste hitsen som “Starlight” och “Clash”. Dessutom visade han prov på sin otroliga musikalitet när han  både plockade upp gitarren och satte sig vid pianot. Det hela avslutades i ett regn av konfetti. 

På Spotify 100 Live var publikhavet fullsatt med hiphop-fans som ville se ADAAM, VC Barre, Ricky Rich och Steph K.

Självklart återvänder Way Out West nästa år. Då mellan den 10-12 augusti i Slottsskogen som vanligt. Till hösten, och nästa år, kommer artisterna börja släppas. Håll koll på Dopest.se för senaste nytt – så ses vi där nästa år?