Z.E visar ett mångfacetterat sound på albumet ’HELLRE DÖD ÄN FATTIG’

Z.E gästas av Adel, Rami, Dree Low, Fada och Jigzz

Redan i början av mars började fansen spekulera kring ett nytt projekt från Tensta-rapparen Z.E. För bara drygt en vecka sedan bekräftades ryktena när han avslöjade både låtlista och albumtitel. Efter ett års väntan får vi idag ta del av ett helt nytt projekt från Z.E. Och nej, trots att det är 1:a april - är det allt annat än ett skämt. Idag släpps nämligen det efterlängtade albumet HELLRE DÖD ÄN FATTIG.

Z.E har många projekt i bagaget. Sedan den stora genombrottssingeln "Caramel" 2017. Har han hunnit släppa de älskade samlingarna Min penna blöder (2018), Sverige Vet (2018), MER ÄN RAP (2019) och 10 STEG FÖRE (2020). Rapparen ligger verkligen inte på latsidan, utan fortsätter accelerera på högsta växeln när han nu är tillbaka för att mätta fansens magar med ännu ett album.

HELLRE DÖD ÄN FATTIG inkluderar totalt 12 tracks, med en perfekt speltid på en halvtimme. Dessutom har Z.E med sig några av de vassaste gästartisterna: Adel, Rami, Dree Low, Fada och Jigzz. Något vi uppskattar med projektet är att vi får höra en dagsfärsk samling låtar som inte tidigare släppt som singlar. För produktionen står: Straynané, TpKiezzy, 13rabbitz, Ace, Adrin Rasouli, NEZS Beats, Lezter och F.O.G On Da Beat.

Skivan inleds med den positiva och medryckande singeln "VA ME MIG". Vi hör Z.E berätta om sitt liv, lojalitet och vikten av att lära sig leva med sig själv. Han berättar dock att - vill man va en del av hans liv, finns det ett pris att betala. På nästa spår, "ONDA ÖGAT" med Adel, switchar moden snabbt till ett melankoliskt trap beat - om en rå livsstil där de bygger nerifrån som lego men med tillit till att gud kommer skydda dem från fel val, onda ögat och sheitans hand.

Vi får höra den återkommande samarbetspartnern och vännen Rami från Tumba på hela två tracks. Den första är "DESTRUKTIV" - om just en destruktiv livsstil. Sedan förenas de återigen på låten "HELA KVÄLLEN" som är ett av de mest utstickande spåren. Det är en perfekt förfestlåt med inspiration från fransk rap, men med en egen touch och inslag av R&B och poppiga-melodier. Även på den nästföljande "VI GÅR IN" med Fada hör vi Z.E bemästra ett sound som vi inte ofta hör honom på - vilket visar prov på att han är en mångfacetterad artist som alltid är här för att överraska.

Ett annat namn som förekommer två gånger är Jiggz, som gjorde comeback 2020 efter ett, ett års långt fängelsestraff. Nu förenas de på två råa trap-spår: "ELD O LÅGOR" samt "STORA".  Vi får även höra Z.E köra drill, en genre som fått stort uppsving världen över, på låten "TROLLKARLEN" med Dree Low. Där får vi verkligen ta del av Z.E's klassiska och lekfulla lyrik.

Lyssna på HELLRE DÖD ÄN FATTIG med Z.E nedan!