Ant Wan visar vem han är på nya albumet 'The Only Wan'

Följer upp framgångsrika projektet 'WOW 2'

Tidigare i våras släppte Ant Wan singeln ”Komplicerat”, och satte då tonen för vad som nu visar sig vara en hel skiva. Singeln gick rakt upp i topplistan och kammade hem 1a-platsen i Sverige på bara en dag. Detta i samband med rapparens twist med Grammisgalan, som efter Ant Wans önskemål tog bort hans nominering, efter att han visat sitt missnöje med att endast bli nominerad i en genre – ’årets hiphop’.

Utan knappt någon promo bestämde sig artisten för att idag släppa ett helt nytt projekt – The Only Wan. Namntiteln talar för sig självt och anspelar på hans namn Ant Wan. I somras släpptes den andra singeln från skivan, ”Habiba”, där han tog musiken till en personlig nivå och blandade svenska med arabiska, något vi tidigare fått höra på spår som ”Ya Rab” och ”Wenak”.

Med låtarna ”Komplicerat” och ”Habiba” förstod man att skivan var inne på ett mjukare och mer personligt spår än tidigare album såsom Leylas World – där melodierna var kalla och mörka. Ant Wan har ofta ett tema på sina projekt, som speglas i både omslag, musikvideos och färgkoder. Likt föregående plattan WOW 2 satsar Ant Wan nu på texter om livet, men varvat med upplyftande melodier.

Ant Wan berättar om hur det är viktigt att inte bara sända ut negativitet, trots att låttexterna kan innehålla tuffare ämnen. Detta blir tydligt i ljudbilden på albumet, som genom nästan hela skivan går i dur och kretsar kring positiva voice samples och mycket takter i beatsen.

Utstickande på The Only Wan är låttexterna – som verkligen får utrymme när Ant Wan fokuserar på verser istället för melodiska refränger. Genom skivans gång jobbar han med både metaforer och personliga upplevelser, och de tyngsta orden är ofta inbäddade i ordspråk, vilket ger lyssnaren chans att tolka meningarna själv. Ett spår som snabbt berör är ”En” där han rappar om olika personers livsöden genom ”Jag känner en…”

”Jag känner en han lade sin bästa vän på bår, det är så det går, de hade känt varann i mer än 10 år.”

”Jag känner en hon brukar sova hos sin vän sen de va små, sedan längesen för hennes hem består av sorg och alkohol.”

”Jag känner en han kunde vunnit Ballon d’or men jag förstår, för göra pengar väger mer än göra mål där vi är från.”

Skivan består totalt av åtta spår varav sex stycken är helt nya. Kanske känner ni också igen spår som ”Dexter” och ”Loyal” – låtar som tidigare teasats på Ant Wans sociala medier, och därefter fått spridning online. Självklart hörs också en liten pik till Grammisgalan på ”Hennessy”, där han återanvänder raden ”Här man vinner inga Grammis – man meckar dom”, en rad som tidigare fanns i låten ”Puss” från den borttagna deluxe-versionen av albumet 724.

Ant Wan är en av de få artister i Sverige som kan släppa några få singlar om året för att sedan chocka med ett helt nytt album – och fortfarande ha kvar samma tryck och engagemang hos lyssnarna. Det går inte att sticka under stolen att han också har otroligt hängivna fans, som supportar nästintill allt han gör. Även detta är ganska ovanligt på den svenska hiphopscenen, eftersom karriärerna ofta är intensiva men korta, och samma band inte hinner byggas upp.

Istället har han etablerat sig under artistnamnet Ant Wan, som började som Råby, och fortsätter växa mer och mer. Lyssna på nya skivan The Only Wan nedan.