Nu släpps EPn 'Einár' - till minne av Nils Einar Grönberg

Hör de nya låtarna och se musikvideon här

Den 21 oktober 2021 ändrades svensk hiphop-historia för evigt, då en av landets största artister blev mördad. Nils Einar Grönberg, känd under artistnamnet Einár, har gjort ett enormt intryck på musikscenen och lämnade bakom sig en stor sorg bland både familj, fans och hiphop-kollegor vid hans bortgång. Det har länge varit osäkert om det kommer släppas någon postum-musik från rapparen, men igår bekräftades detta via hans familj som meddelade att en EP vid namn Einár kommer att släppas idag, till minne av Nils.

Bara några timmar senare kan vi nu lyssna på EPn, bestående av fyra spår, och höra Einár så som vi minns honom bäst – med smarta rader och träffsäkert flow. Hela plattan är producerad av Straynané, som har ansvarat för några av rapparens största hits, så som ”Unge Med Extra Energi” och ”Sätter Dem På Plats”.

Låtarna som släppts är ”Lilla Nisse”, ”Annan värld”, ”Koppla av” och ”Kolla mig i ögonen”. Om några av låtarna känns bekanta kan det vara för att de tidigare cirkulerat online, inte minst ”Koppla av” som redan innan sin release fått hype på appar som TikTok och Instagram. EPn innehåller både tyngre spår och mer upptempo takter – precis som en Einár-platta brukar göra.

Ur ”Lilla Nisse”:

”Ibland det går bra, ibland det går kefft/ Ibland det är knas, det här livet är brutalt/ Ibland livet är en fest/ Men, broder, jag lovar en dag, det kommer va jett/ Då vi ba kopplar av, utan vapen och knas/ Bror, och utan nån stress”

Att lyssna på skivan är självklart en bitterljuv känsla, då man saknat Einárs unika musikstil, men samtidigt slås av sorg av att en artist gått bort vid bara 19 års ålder. Med releasen släpps även en musikvideo till ett utav spåren – ”Kolla mig i ögonen”. I videon (som är producerad av hans mamma) ser vi Einárs flickvän, och hur den börjar med att vi ser henne minnas Nils, till att den skiftar till något positivt då hans igenkännbara keps skickas vidare till en yngre generation, med budskapet ”Einár lives”.

Och visst gör han det – musiken lever för evigt, och en sådan stor impact som Einár hade kommer sent att glömmas på den svenska hiphopscenen. Fansen har länge önskat ny musik och att Einár fortfarande tar över Sveriges spellistor är inget snack om saken.

”Nils skrev hela tiden och hade alltid en låt på gång om det som var viktigt och som berörde honom, oss och många av er. Vi är så tacksamma att vi har Nils musik kvar och att vi tillsammans med er idag får lyssna på ”Kolla mig i ögonen” som Nils skrev som en hyllning till kärleken och tryggheten man ska få känna med de som är sina” skriver Einárs mamma på Instagram

Lyssna på hela EPn nedan och spana in musikvideon högst upp i artikeln. Vill du läsa mer om Einárs historia har vi samlat allt i en artikel här.