• Foto: Pressbild Sony Music / Art By Esse

Så minns vi Einár: 16-åringen som tog över Sverige

Vi minns den bortgångna rapparens karriär

2002 föddes Nils Kurt Erik Einar Grönberg i Stockholm, idag mer känd under artistnamnet Einár. Bara 16 år skulle tonårskillen från Enskededalen komma att bli ett av de största namnen på landets musikscen. Med Grammisvinster, miljontals streams - och en rad hyllade singlar, projekt och samarbeten har han satt ett oförglömligt avtryck på den svenska hiphopscenen. Den unga rapparen var hyllad av såväl artister som fans - och har gjort sig känd för sitt arbete med att ständigt lyfta ny talanger på scenen.

Under gårdagen, den 21 oktober kom det tragiska beskedet att den 19-åriga Einár blivit mördad i en skjutning i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Det kort efter att han meddelat att det kommande femte, studioalbum är färdigställt. Dopest vill minnas Einár för hans musik och ständigt uppåtgående karriär.

Från freestyles i Dalen - till en av landets största artister

Redan i ung ålder började den talangfulla Einár rappa, och uppmärksammades snabbt av andra i branschen för sitt unika flow och förmåga att freestyla som få i hans ålder. Det är tydligt att kärleken för musiken funnits med honom sedan barnsben. Redan som 12-åring gick en av hans freestyles viral.

Som tonåring började han spela in sina låtar på fritidsgårdar i Stockholm. Ett klipp som uppmärksammats är ett framträdande med rapparen ADAAM från 2015, som funnits vid Einár's sida genom åren.

@dopest.seDalen 2015 freestyle 🎤 #einar #adaam #freestyle #svenskhiphop #foryou #fyp #fördig #foryoupage #svenskrap #musik♬ original sound - DOPEST

En annan artist som varit känd för sina freestyles är den legendariska Stor. Ett minnesvärt ögonblick är när Stor tog upp Einár på scen under en spelning på Gröna Lund 2019. Ett minne som kommer leva kvar när vi minns två generationer av ikoniska freestyle-talanger.

2018 -  Einár gör solodebut

Vintern 2018 släppte Einár debutsingeln "Duckar Popo". Det blev startskottet för rapparens karriär och kickade igång resan till att bli ett av landets mest inflytelserika namn. Han hade tidigare hörts på "PROBLEMS" tillsammans med Dilly D och MPL.

2019 - Den stora genombrottssingeln "Katten i trakten"

I januari 2019 släppte Einár singeln "Katten i trakten". Det är få som kunnat missa hitlåten som kom att bli rapparens stora genombrottssingel - och än idag räknas som hans mest ikoniska låt. Den blev tveklöst soundtracket för 2019, och satte ett avtryck på scenen med en debut som få artister i hans unga ålder gjort förut. Det var den singeln som tog honom till landets topplistor. Idag har låten nästintill 37 miljoner streams bara på Spotify. På YouTube har låten 8.3 miljoner visningar. Singeln gick även viral landet över, och vi kunde till och med hitta klipp på när "Katten i trakten" spelades av lärare på skolornas lektioner. Med närmare en miljon lyssnare i månaden på Spotify - gjorde det honom till en utav Sveriges största namn inom svensk rapp. Han skulle snabbt komma att bevisa att han var mycket mer än en one hit wonder.

Debutalbumet 'Första Klass'

2019, efter succén med "Katten i trakten" var det dags för Einár att introducera sig på riktigt. Då levererade han debutalbumet Första Klass. På skivan backades han av andra namn som K27 och ADAAM. På skivan fanns bland annat det hyllade titelspåret "Första Klass" som idag har över 33 miljoner streams. Expressen rapporterar att han under bara tio veckor hösten 2019 hade runt 60 listplaceringar - vilket helt slog ut all konkurrens.

Vinster på Grammisgalan och P3 Guldgalan

2020 hade Einár hunnit släppa både debutalbumet Första Klass och uppföljaren NUMMER 1Det ledde till att rapparen kammade hem det mest ärofyllda priset på Grammisgalan 2020 - "Årets nykomling". Dessutom vann han "Årets Hip Hop". På P3 Guldgalan tog han samma år hem priset "Årets Låt" för superhiten "Katten i trakten".

2021 Listettor, 5:e studioalbum & samarbete med Victor Leksell

I början på 2021 släppte Einár tillsammans med hiphopgruppen Hov1 singeln "Gamora", som senare blev en del av albumet Barn av vår tid. Singeln blev snabbt en stor hit och spelades över hela landet. Den placerade sig även som listetta i Sverige.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av @victorleksell

Under 2021 har Einár avslöjat att han jobbar på ett femte album. En uppföljare till de tidigare släppta Första Klass (2019), NUMMER 1, Welcome to Sweden och Unge Med Extra Energi. Bara kort efter att han avslöjat att albumet är färdigställt gick rapparen tragiskt bort den 21 oktober. Dagen innan hade Victor Leksell hintat en osläppt låt med de två artisterna - se Instagraminlägg ovan.

En artist som varit en förebild för Einár genom hans karriär är hiphop-ikonen Sebbe Staxx (Sebastian Stakset). 2019 släppte de låten "Mamma förlåt". De hade även planer på ytterligare samarbeten i år.

Vi fortsätter minnas Einárs musik och det hiphop-arv som kommer leva kvar på den svenska musikscenen för alltid. Våra tankar går ut till familj och anhöriga.

Här kan du se den svenska musikscenens hyllningar till den bortgångna Einár.