Thailee: Om att skapa något som betyder & består

“Det mest ultimata ‘Challenge The Limit’-tänket man kan ha i samhället är att vara rebellisk i allt man gör.”

Vart går egentligen gränsen för vad som är möjligt när det kommer till kreativt skapande? För G-SHOCKs grundare Kikuo Ibe finns det inga gränser. Han drömmer om att en dag ta G-SHOCK ut i rymden, och lever utefter mantrat: “Challenge The Limit”. Det är ett mantra som även genomsyrar det välkända armbandsurets utformning och funktionalitet. I år firar den ikoniska klocktillverkaren 35 år, vilket firas med en limiterad kollektion tillsammans med den brittiska musikgruppen Gorillaz. Det exklusiva samarbetet bygger på det ovan nämnda mottot: “Challenge The Limit”. G-SHOCKs tidlösa 5600-modell får en modern touch av Gorillaz bandmedlemmar.

 

Dopest träffade svenska Nattalie Ström, mer känd som Thailee, en mångsysslare som verkligen förkroppsligar mantrat: “Challenge The Limit” med sitt villkorslösa skapande. Thailee utmanar ständigt både normer och gränser för vad som är möjligt med hjälp av alltifrån poesi och humor-videos till sitt samhällsengagemang. Under den senaste tiden har hon dessutom gjort artistdebut med sitt gästinhopp på rapparen Chicos singeln “Som en dans”. Vi satte oss ner med Thailee för att prata om press och förväntningar, att våga bryta normer och framtidsplaner.

 

Att jag når ut och bidrar är det mest positiva

Många ser dig som en offentlig person. Hur känner du inför den ökade uppmärksamheten?

"Överlag är det kul att folk uppskattar det jag står för och tycker att jag är rolig och smart. Eftersom jag gör olika saker blir jag uppskattad på många sätt. Folk tycker inte att jag bara är bra på att rappa eller att jag bara är rolig. Det är lyxigt. Men när det går snabbt kan det bli mycket stress och press. Jag tänker ändå att jag vill skapa för att skapa. Men ibland kan det kännas som att man måste vara relevant och ständigt online vilket kan bli ansträngande. Det är ju inget jobb man kan lämna bakom sig när man kommer hem. Det kan vara jobbigt att man hela tiden måste visa sig och vara offentlig."

 

Finns det både positiva och negativa sidor?

"En av nackdelarna är just att det är så mycket press, förväntningar och krav som jag ställer på mig själv. Det är allt möjligt. Men det finns mycket bra. Det positiva är att det känns som att jag gör nytta. Mycket av den uppmärksamhet jag får beror på att folk känner igen sig, de tycker att jag hjälper dem på något sätt. Att jag når ut och bidrar är det mest positiva."

 

Du är en mångsysslare som både skapar konst och engagerar dig i samhällsfrågor. Tror du att det kan uppstå konflikter i ditt skapande, eller kommer du hitta den perfekta balansen?

"Jag tror aldrig man kan hitta en balans som är perfekt. Jag har fått förfrågningar om att vara politiskt aktiv och sitta i olika partier, men jag har känt att jag inte är en administrativ människa. Jag behöver få utlopp för mitt skapande. Om jag skulle ägna mig åt enbart politik skulle jag behöva utesluta mycket av min konst. Om jag istället är en konstnär med politiska budskap i det jag skapar, så är det för mig det rätta sättet! Jag tror den formulan är perfekt för mig."

När Thailee för drygt ett halvår sedan gästade Chicos singel “Som en dans” med tillhörande video blev många nyfikna på hennes musikaliska sida. Skulle det komma ytterligare musik? Hon har alltid skrivit texter och haft ett stort musikintresse, men det var inte förrän 2017 som hon för första gången satte foten i en studio. För Thailee är det viktigt att göra allt på sina egna villkor och inte känna någon press, oavsett om det gäller poesi, videos eller låtar. Hon försöker att inte skapa musik för popularitet eller kändisskap utan påminner ständigt sig själv om varför hon gör det. Målet är att göra något som får henne att må bra, något som hon kan stå för. Då spelar det liksom ingen roll hur populär musiken blir. Hon berättar att:

 

“Framtiden ser ljus ut men det kommer inte vara någon stress. Jag kommer göra saker som jag kan stå för helt och som inte handlar om hype. När det blir vet jag inte, just nu ska jag samla inspiration. Jag vill bemästra konsten och äga skapandet. Jag skapar för att vara lycklig. Det kände jag när jag för första gången stod på scen inför 700 personer i Tensta och framförde min dikt”

 

G-SHOCK:s mantra är: ”Challenge The Limit”, hur förhåller du dig till det?

"Jag tänker att jag på sätt och vis går emot ganska många normer. Jag gör många olika saker. Jag är politisk, feministisk och från orten. Jag utesluter inte. Feminism i Sverige associeras oftast till vit feminism, som innebär vita medelklasskvinnor som stöttar andra vita medelklasskvinnor. Men riktig feminism är för alla kvinnor. Kvinnor med sjal och kvinnor med annan sexuell läggning än det normativa. Den är för alla. Och det kanske är en ny syn för många att jag reppar förorten så mycket samtidigt som jag är feminist. Det är ganska tydligt i mina humor-grejer. Det är för mig att: 'Challenge The Limit', eftersom det bryter mot normen. Men även att jag får igenom power-to-the-people-tänket. Min största dröm sedan jag var liten har varit att bidra till revolution, oavsett vad jag gör. Det mest ultimata ”Challenge The Limit”-tänket man kan ha i samhället är att vara rebellisk i allt man gör!"

 

2018 tog jag det lugnt vilket har varit skönt, men i år kommer ni få ser mer av mig!

 

Det kommer dyka upp regelbundna videos på din YouTube-kanal inom kort. Vad kan vi förvänta oss?

"Det finns hemliga projekt på G. Bland annat en kortfilm och en humorserie. Angående YouTube-kanalen så åker jag till Thailand i januari och då ska jag göra en ordentlig VLOG. Där kommer jag visa er vem jag är. Thailand är mitt hemland så det känns rätt. Jag börjar med min YouTube kanal i Thailand och sedan kommer jag göra den mer innehållsrikt med vanliga sketcher, poesi-material och även musik. 2018 tog jag det lugnt vilket har varit skönt, men i år kommer ni få ser mer av mig!"

Missa inte när vi mötte Lamix för att prata om karriären, artistdrömmar och hans syn på "Challenge The Limit" samt när Lamix fick en pratstund med G-SHOCK grundaren Kikuo Ibe!