Lamix: Om att bli en av landets största stjärnor över en natt

I samband med G-SHOCKS 35-årsjubileum intevjuar Dopest tre svenska artister om mantrat "Challenge The Limit". Först ut är Lamix.

En av världens största klocktillverkare, G-SHOCK, firar 35 år. I samband med det har de bland annat släppt en limiterad kollektion med Gorillaz. Ambitionen är att lyfta fram grundaren Kikuo Ibes inspirerande mantra Challenge The Limit”.

I samband med G-SHOCKS 35-årsjubileum intevjuar Dopest tre svenska artister om mantrat ”Challenge The Limit”. Först ut är Lamix som är aktuell med två nya singlar, fick chansen att sätta sig i ett exklusivt möte med grundaren och prata om hur man tacklar svåra prövningar, drömmar och att aldrig ge upp.

Rapparen har upplevt många svåra stunder under sitt blott 20-åriga liv. Vändpunkten kom sommaren 2017 när han släppte debutsingeln ”Hey Baby” som genast blev en hit, och den ultimata revanschen för Lamix. När han släppte sin debut-EP tidigare i år beskrev vi honom som: ”ett levande bevis på att hårt jobb slår talang”. På spåret ”Ingen som hör” diskuterar Lamix ämnen som ensamhet och alla de svårigheter som format honom till den han är i dag. 

Dopest träffade artisten som över en natt gått från att vara nästintill okänd, till att vara en av landets största stjärnor. Lamix är en person som verkligen förkroppsligar Kikuo Ibes mantra ”Challenge The Limit”.

Karriären har gått väldigt snabbt fram för dig, en klassisk över-natten-grej. Känner du också så, eller har resan bakom kulisserna känts som ett maraton?

”Både och. Det är lite blandat. Det har gått fett fort, men samtidigt är jag inte mätt. Jag vill ha mer, jag vill ha mycket mer. Det finns de som har jobbat i tio år och kämpar och inte får plaques (platinacertifikat), jag fick den på första låten. Min talang och mitt hårda jobb har tagit mig dit jag förtjänar att vara. Men jag är inte klar, jag ska längre upp.”

Vid det här laget känner de flesta till din bakgrund och de svåra tiderna. Har det gynnat dig på något sätt, att du kom från tuffa förhållanden?

”Det har det, självklart. Jag vet vad saker betyder nu. Jag vet hur det känns att vara fattig och inte ens kunna äta, jag vet det. Det har gett mig styrka att kämpa vidare. Jag är inte där jag vill vara än, jag har fortfarande fötterna på marken. Hade jag inte haft min bakgrund och historia hade jag varit skum, säkert drygast i världen med inställningen att ’jag är bäst’. Men jag vet vad som händer om du faller, då är du tillbaka på ruta ett. Det gäller att tänka smart.”

”Jag vet att min musik alltid funkar. Det handlar om att ha tidlös musik.”

 

 

Lamix berättar att trots att det vid många tillfällen har varit tufft, har han aldrig ens varit nära på att ge upp artistdrömmarna. Dock nämner han att han börja se mönstret över att mycket musik som inte är genomarbetad har tagit över i Sverige nu och säger: 

”Nu för tiden känns det som att man inte behöver mixa sina grejer längre, det är bara att spela in och droppa det samma dag, sen flyger siffrorna. Då blir man fundersam kring karriären, eftersom jag lägger så många timmar i studion på små detaljer. I såna lägen tänker jag bara större saker väntar eftersom min musik är tidlös. Jag vill att bra musik lyfts upp. Internationellt kan man göra hård musik fast på smarta sätt, oftast hjälper man och supportar varandra. Här är i Sverige är det annorlunda, går det bra, vill man inte hjälpas åt. De flesta är för sig själva. Men jag och Jireel exempelvis, vi lyfter upp varandra.”

När saker är tufft tänker du att ’större saker väntar’, vad menar du med det?

”Ja, min musik är bra, Det är ingen trendmusik. Jag vet att min musik alltid funkar. Det handlar om att ha tidlös musik.”

https://www.youtube.com/watch?v=GsRmEkHqTbc

G-SHOCK:s mantra är ”Challenge The Limit”, hur förhåller du dig till det?

”Utmana mina gränser genom att fortsätta kämpa även när jag inte orkar. Det gäller att ha mentaliteten att fortsätta även när du känner dig ’klar’. Är du på gymmet och tänker att du ska göra 100 armhävningar känner de flesta sig klara när de gjort det. Men i själva verket är du inte klar vid 100, det är bara i ditt huvud, du skulle kunna göra 103, 104 eller 150. Den inställningen tar jag med mig till musiken, att aldrig bli klar med musiken och inte ge upp. Även i processen när jag gör en låt, det finns gånger jag bytt refräng många gånger och i stunder där man tänkt att man ska kasta låten har man ändå lyckats göra det till en hit, för att man inte gett upp. Pushar gränsen tills jag dör, tills jag DIE!” 

”I’m back. I’m back at my place! Så ni som gjort ert: tack I’ll take over from here!”

Lamix är aktuell med singeln ”Mosaik” som släpptes i går. Förra veckan släpptes ”Legat lågt” vilket var den första låten sedan i somras.

”Från min sida är det ett meddelande: ”att jag legat lågt och I’m back. I’m back at my place!”. Så ni som gjort ert: tack I’ll take over from here!”. Det här är bara början innan jag kommer med mina nya grejer, vänta och se …”, avslutar Lamix.