Gee Dixon & Viktor Ax släpper efterlängtade albumet 'AVANTGARDE'

Efter en rad singlar som förberedelse släpps hela projektet tillsammans med DOPEST-producerad video

Gee Dixon växte upp i Visättra utanför Stockholm och har länge varit ett etablerat namn på den svenska rapscenen, även innan sin officiella debut med Masse Salazar bakom produktionsspakarna år 2015. Genom åren har hans sound beskrivits som lika dansant, urbant och klubbigt som det är mörkt och seriöst, vilket redovisats med god spridning genom projekt som Dimman 2015, Paraply 2019 & Juju-trilogin mellan 2020-2022.

Det började tisslas om att ett nytt album var på väg redan i början av 2023, då Gee började använda sig av #avantgarde i sociala medier. Singeln ”MEDALJERNA” blev först ut för året, men den medverkar inte på albumet vars första singel istället blev ”Love You” med Dafini Zeqiri & Masse, som släpptes mitt under den tidiga sommarhettan i juni. Soundet som etablerades där var en glöd som Gee fortsatte att blåsa luft mot genom de efterföljande singlarna. En glöd som nu helt får blossa upp i lågor på det efterlängtade albumet AVANTGARDE.

Genom karriären har Gee släppt otaliga singlar, en hel drös EP:s samt Paraply, som kategoriserats som såväl som mixtape och album, trots att rapparen själv ansåg att det var upp till lyssnaren att avgöra. AVANTGARDE kan alltså vara hans officiella debutalbum, beroende på hur man ser på det. En long time coming efter över ett decennium i branschen och med Redline Recordings, som ger ut AVANTGARDE efter att ha varit kopplade till Gee under större delen av hans karriär.

Oavsett vilken status man vill attribuera till projektet är det omöjligt att höra något annat än en högst rutinerad artist, som samtidigt är tillräckligt bekväm i sig själv för att våga röra sig mer fritt bland genrer. Efter ett intro som bokstavligt talat sätter tempot, när vi hör Gee kommunicera med projektets näst intill ensamma producent Viktor Ax genom båset, tas vi in i tidigare släppta ”RONALDO”. Den mullrande trumprogrammeringen kombinerat med Gees djupa stämma välkomnar oss in i soundet som ska komma att genomsyra plattan, men som aldrig blir repetativt.

Från dansanta ”RONALDO” går vi nämligen till den pampiga ”PRECIS INNAN DU SOMNAR”, en samhällsskildrande anthem som gästas av Redline-kollegan STOR och YVO, som även lägger refrängen på den emotionella singeln ”MÅLA ALLTING SVART”. Gee & STOR utbyter rader från perspektivet av två rappare och människor med erfarenhet, som från sitt fönster tittar ut över en värld som bara blir allt kallare. ”Bara bara bam bam, som en liten sång du hör precis innan du somnar”, sjunger YVO över stråkar i den melankoliska refrängen, ord som Gee speglar med sina egna berättelser.

”Pam pam, benim vakna upp, jag blev väckt nån blev skickad upp
Pam pam, varför han gick först, var problem trodde han var störst”

En skit som påminner oss om introt skiftar sedan fokuset tillbaka till den mörka fusionen av amapiano & afrobeat med de toner man känner igen från Atlanta-trapens allra tjockaste atmosfär, som om Futures 2015-projekt 56 Nights & DS2 mixats med en klubbkväll. Tre raka spår i form av ”FVCK U PAY ME” med Fetel, ”ACTION MAN” & ”DOWN LO” cementerar det sound som är projektets hjärta, innan det bryts av skiten ”CIRKUS GALORE”, som (symboliskt) släpper lös ett lejon på Grammisgalan.

En efterföljande streak på fyra tracks skruvar upp ljuset lite, med samma dansanta trumstomme upplyft av melodier som går i mer dur än de tidigare tre spårens moll. Här får vi även en kvartett av gäster, i form av Slim Prince, Mapei, Jamkid & Dafina Zeqiri. Den tredje och sista skiten ”LIONESS” lämnar festen och riktar blicken mot kärleken, med både toppar och dalar skildrade i ”FATOU” med Louise Lemón och mäktiga ”MÅLA ALLTING SVART” med YVO.

När outrots gammaldags voice-over redogör för begreppen ”lejonhjärta” och ”avantgarde” är det en sista påminnelse om albumets mest centrala styrka: Viljan att tro på och våga utmana sitt artisteri på en och samma gång. Gee Dixon & Viktor Ax har plockat fram ett projekt som berör mycket, utan att tappa känslan av att det faktiskt är ett välgenomtänkt och sammansvetsat projekt.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av GEE (@geedixon)

I samband med albumet har Gee även släppt en DOPEST-producerad album trailer, för att visualisera känslan som musiken tonsätter. Spana in den här ovan!

Lyssna på AVANTGARDE på Spotify!