Jireel släpper efterlängtade albumet 'LUANDA'

Gästas av egna artisten W8, pop-undren Daniela Rathana & Thomas Stenström samt danska rapparen Kesi över 10 spår

Vägen till att etablera sig som en av Sveriges självklaraste stjärnor har varit både lång och kort för 24-årige Jireel. Som tonåring slog han omedelbart igenom med singlarna ”Snap” och ”Cataleya” från debutprojektet Jettad som släpptes 2017. Innan han ens var tillräckligt gammal för att komma in på klubben var Jireel en av de som spelades allra mest på insidan, en tidig framgång som den unga artist aldrig tog för givet.

Foten hölls fast på gaspedalen istället för att låta succén berusa honom och inom loppet av tre år hade vi fått en ny EP (Nitton) samt två nya album, debuten 18 och uppföljaren Sex Känslor. När vi nu nått 2024 ska Jireel precis dra ut på sin första Skandinavienturné efter att ha toppat Sverigelistorna med ”Mano” under 2022 och släppt virala singlar som ”Ledare” med Dizzy under 2023. Femte albumet LUANDA är på ett sätt bara nästa kapitel i framgångssagan, men den är också en produkt av en tid av mognad utanför karriären.

Albumet ger oss en poppigare Jireel, men också en mer återblickande Jireel. Över huvud taget har han med nya plattan velat vara så transparent och ärlig som möjligt om saker han går igenom. En förklaring till att det i hög grad sker i form av olika nedslag i hans liv kan vara att han numera spenderar merparten av tiden utomlands, på Mallorca.

”Det får mig nog att skriva på ett annat sätt än tidigare, att det ger mig en annan distans till det jag upplevt. Spelar in gör också att det bara är lugnare där nere. Att jag inte längre är omgiven av samma stress har säkert också bidragit till den nya skivan är lite bredare, jag har liksom haft utrymme att våga ta det steget”, säger Jireel.

Den nya eran har resulterat i det nystartade skivbolaget Records by MOTY, döpt efter Jireels smeknamn och även efter senaste albumet MOTY. En ur artiststallet som gästar på LUADNA är rapparen W8, som hörs på fjärde spåret ”ANDAS”. Här slår de sina stilar samman och får ut det mesta av sina respektive styrkor, Jireels poppigare finkänsla kontra W8:s smidigt sammansatta rader, något de byter mellan varandra när de synkar på det mjuka Oscar Chase-signerade beatet.

Jireel själv vågar dock också plocka fram sina hårdare sidor, framför allt på introt ”MOTY FLOW” som bjuder på ett konstant flöde av rader som ger oss en inblick i Jireels hjärna. Tankarna flyger fram och tillbaka och man kan höra hungern genom ljudvågorna, när Jireel tar oss tillbaka till barndomen och hur den eld som tändes i honom då växt sig till den han är idag.

”Jag föddes fattig en fattiglapp, de äldre kastade i min trapp
Har en hel familj att ta hand om, vem ska betala om inte jag kan?” 

Övriga gäster på albumet inkluderar två ur Sveriges pop-elit: Daniela Rathana på ”DRÖMFÅNGARE” och Thomas Stenström på ”MINNS DU?”. Två av albumets tidigare släppta singlar som visar att Jireel fortfarande kan hålla sin egen identitet stark även om han spelar på samma banor som artister sprungna ur helt andra ljudlandskap.

Snart ett decennium in i karriären är Jireel fortfarande bara 24 år gammal, men trots detta är hans identitet som artist klarare än någonsin på LUANDA. Det märks att han tagit tiden i Mallorca till att landa i sin situation, och de välrundade svängarna mellan startskottet ”MOTY FLOW” till målsnöret ”MINNS DU?” vittnar om en mognad som är få förunnat. Med Records by MOTY i ryggen och en historisk turné framför sig kan legenden om Jireel inte annat än att fortsätta uppåt, för grundstenarna som är hans musik är stabilare än någonsin.

Lyssna på LUANDA på Spotify!