Inför SMASH x STADION: Möt Sulekha Daar – ansiktet bakom bokningarna

”Hiphop är allt – och folk måste bara inse det.”

Det är ingen nyhet att hiphopen har växt till att bli världens just nu största genre. Trots detta finns fortfarande en stor saknad utav både acceptans och utrymme för hiphopen på de allmänna scenerna. Detta är något SMASH Festival vill ändra på - en festival med endast hiphop-akter.

Förra året kickade SMASH igång med att boka bland andra Post Malone och Lil Pump, och efter succén satte de Sverige på hiphop-kartan. I år är de tillbaka för runda nummer två, och har den här gången några av genrens största artistnamn på line-upen. A$AP Rocky, Migos, Kodak Black, Z.E och Juice WRLD är bara några av de rapparna som kliver upp på scenen på stadion i sommar. Dopest har träffat Sulekha Daar, arrangör och ansiktet utåt för SMASH. I vår intervju lär vi känna personen bakom bokningarna, och varför hon tycker att just hiphopen är så viktig.

Sulekha Daar, arrangör och pressansvarig för SMASH

Sulekha berättar hur hon alltid har haft ett intresse för musik, men att hon samtidigt inte visste hur hon skulle göra något av det. Det krävdes mycket mod att våga sig ut i en bransch som man tidigare inte har någon erfarenhet utav - förutom passionen. Något som började i ett jobb på studentradion i Lund, slutade med att självförtroendet växte tillräckligt mycket för att ta steget att söka till Woah Dad!, bolaget som arrangerar SMASH.

Woah Dad! började som ett klassiskt skivbolag, men insåg sedan att de kan mer än att bara släppa musik. De består av ett litet team, därav Sulekha är en utav medlemmarna. Woah Dad! ansvarar för ett flertal svenska festivaler, såsom Daze Days, Gården och SMASH.

Det märks på era event och bokningar att ni själva är insatta i musiken ni jobbar med. Kommer det från eget intresse?

- Absolut! Också att vi har sett hur pass stort hiphopen har blivit. Det har verkligen tagit över musiken, vilket jag tycker är fantastiskt. Hiphop är allt - och folk måste bara inse det. Det är kul att få ut det här i världen. Folk sitter hemma och lyssnar på sånt här - så varför ska de inte få komma hit och höra det live?

 

"Hiphop är allt - och folk måste bara inse det"

 

Hur har ni märkt att hiphopen har tagit sig in i Sverige?

- Jag tycker man ser skillnad i att folk nu gör musik själva, utan att ha stora skivbolag bakom sig. Majorbolagen har tidigare haft sådant stort inflytande i musikindustrin - men nu använder artister sitt eget intresse och skapar musik. Z.E är ett praktexempel på just det. Han tar inte hjälp av någon stor - men är den mest streamade artisten i Sverige just nu.

En utav de mer omtalade bokningarna till årets upplaga av SMASH är svenska rapparen Z.E. När vi frågar Sulekha om det var ett självklart val att boka Z.E till att dela scenen med de andra världsstjärnorna - svarar hon självsäkert ja. Hon tycker att han förtjänar att spela på större arenor än klubbscener, och att det känns kul att ha möjligheten att ge honom det utrymmet. I andra genrer är det självklart att så pass stora artister inte spelar på klubbar - så varför ska rappare göra det? -förklarar Sulekha.

Foto: Daniela Spiroska

 

"I andra genrer är det självklart att så pass stora artister inte spelar på klubbar - så varför ska rappare göra det?"

 

I era bokningar lyfter ni ofta upp mindre akter, men som har potential att bli stora. Hur hittar ni dessa?

- Det har också med eget intresse att göra. Jag gillar mainstream, men samtidigt inte. Jag tycker om att leta ny musik, det är en stor passion jag har. Jag har sett det som lite av en thrill att introducera ny musik för mina kompisar. Det är det som känns så tacksamt - att jag jobbar med min passion, vilket är musiken. Vi tycker om att hjälpa artister som är nya och up and coming, och kunna göra något fett innan de blir stora.

Teamet i Woah Dad lägger mycket fokus på att boka både större och mindre namn. Under förra årets upplaga av SMASH kunde vi se Jelassi, som vid tillfället endast släppt en låt, uppträda inför samma publik som Post Malone. Sulekha förklarar hur de vill visa för nya artister att de ser dem, och på så sätt hjälpa till att bygga upp deras självförtroende. Nu när detta är hennes jobb vill hon ge någon chansen tillbaka - likt hur någon trodde på henne när hon var ny.

En annan viktig punkt för Sulekha - är att visa att den här branschen faktiskt har mångfald. Hon vill förespråka för unga svarta tjejer att våga ta platsen - likt det Cherrie har gjort i musikindustrin. Representation gör stor skillnad, och ifall hennes medverkan kan påverka fler kvinnor att våga söka det där jobbet, eller maila den där personen, så känner hon sig nöjd.

Hur är det att vara kvinna i en oftast mansdominerad bransch? Har du under åren sett en förändring i industrin?

- Det är fett att vara kvinna i en mansdominerad bransch! På sitt sätt. Det är fett att vara med i den rörelse som sker. Vi blir fler och vi hörs mer. Det håller på att hända grejer i branschen, vilket är soft. Det är verkligen på tiden och det känns fantastiskt att få vara med i den förändringen - även om det finns en bit kvar att gå. Kvinnor behöver inte längre konkurrera mot varandra på samma sätt, utan kan istället jobba med varandra och supporta. Den struktur som finns nu, kommer förr eller senare försvinna. Jag ser fram emot att se en mer representativ och jämställd musikbransch.

"Det är fett att vara kvinna i en mansdominerad bransch!"

 

Vad är förväntningarna för SMASH?

- Fint väder! Bra stämning, bra musik, bra crowd - bara positiva känslor! Förväntningarna är att det här ska vara något kul och att folk kommer därifrån glada. Jag tror att det kommer bli en bra hype. Det ska vara en riktigt fet upplevelse och man ska ångra om man inte var där.

SMASH i Stockholm verkar vara steg nummer ett för SMASH och Woah Dad! Sulekha har en dröm att SMASH en dag blir en internationell festival. En sådan typ av festival där människor från andra länder kommer vilja resa till för att uppleva. "Sverige är en av de största musikländerna i världen - och jag förstår inte hur vi inte utnyttjar det mer" berättar Sulekha.

Har du någon drömbokning - eller är den redan gjord?

- Åh vad svårt, jag är ganska “genre-lös” så det finns otroligt många som jag vill boka. Sen är det ju ingen drömbokning om jag säger vilka eller vem, så det återstår att se!

Tror du att det kommer en dag där en SMASH festival med endast svenska hiphopakter säljer ut stadion?

- JA! Absolut. Jag tror att det förr eller senare kommer hända. SMASH Swedish Edition - varför inte!? Att se det utrymmet svensk hiphop nu har fått, är både välförtjänt och sjukt kul. Musiken toppar alla listor. Sedan är jag en riktig sucker för kreativt tänkande under liveframträdanden, och att se hur artisterna använder hela scenen som sin playground är grymt!

Förra året ställde Dopest frågan: Är SMASH Svergies nya hiphop-festival? Efter 2018's lyckade upplaga, tillsammans med årets bokningar, är det givet att SMASH banar vägen för festival-Sverige.

SMASH kommer att äga rum den 2-3 juli på Stadion i Stockholm. På line-upen hittar du A$AP Rocky, Juice WRLD, J.I.D, Rico Nasty, Ama Lou, Migos, Kodak Black, Z.E, Gunna, Jessie Reyez, Saweetie och Flohio. Artisterna ovan delar alla på en scen, vilket gör att du inte behöver missa någon utav spelningarna. Missa inte Stockholms hiphop-fest i sommar och köp dina biljetter till SMASH x STADION här!