VC Barre släpper sitt andra album 'ASKER'

Barre rör sig mellan ljuset & mörkret på detta efterlängtade projekt – innehåller features från 23 & 1.Cuz

VC Barre har alltid varit mer av en singelartist, då ett nonstop flöde av egna hits och collabs fyllt upp hans diskografi sedan debuten under 2020. Debutalbumet Young&Strapped från 2022 visade dock på att den unge rapparen har det i sig att samla sina verk i ett längre projekt, något han nu använder till full effekt på uppföljaren ASKER.

Albumet är en hyllning till hans morfar, som även är på omslaget och tidigare har synts som Barres profilbild på Instagram. Barres morfar kallades ”Asker”, som betyder ”soldat” på turkiska, vilket har en symbolik som sträcker sig ända in till Barres liv och det han behövt kämpa sig igenom för att komma dit han är idag. Han har aldrig varit rädd för att skildra de mest sårbara sidorna av gatulivet, som på den tidiga uppvisningen ”Fläta/Inte Mitt Krig”, något han även gör på flera av albumets 8 spår.

”BETONGEN” med nära kollaboratören 23 som gäst tittar tillbaka på uppväxten i de miljöer som titeln anspelar på. Trots ett rått anförande med långt ifrån förskönande textrader är det slutgiltiga budskapet ett av motivation.

”Det känns så bra att kunna säga att man är från betongen och har lyckats”, berättar VC Barre.

Albumets andra spår ”MIKEY”, som följer det Shenzi-producerade introt, är något nytt för Barre då det är en kärlekslåt dedikerad till hans flickvän. Ett mjukt och gitarrdrivet beat signerat Yei Gonzalez för tankarna till deras tidigare collab ”Mamma”, med ett catchigt och avslappnat flow från Barre.

”Tatuerar in mitt namn, säger att det är för livet
Tro det eller ej Mikey, allt det här är skrivet”

Albumet innehåller även två tidigare släppta singlar i form av ”QUE PASA?” och sommarhiten ”SOLDAT”. Placerade i mitten och slutet av projektet fungerar det som hållpunkter för projektets festligare delar, något som komplementeras med mer melankoliska låtar som Einár-hyllningen ”ÖKNEN” som Barre även framförde under Nils Einár Foundations minneskväll ”En För Alla Alla För En” tidigare under hösten.

Albumet må vara endast 8 spår långt men det räcker långt som en konsis uppvisning av de sounds VC Barre plockat på sig genom sin ännu unga karriär. Från det råare ”gamla” soundet på ”SKAKA LANDET” med 1.Cuz till kärlekslåten ”MIKEY”, ASKER har något för varje sida av Barres artisteri.

Lyssna på ASKER på Spotify!