Dree Low – från fritidsgården till Sveriges mest streamade artist

Med låtar som ”PIPPI” & ”DAG HAMMARSKJÖLD” blev han Sveriges mest streamade artist – följ med på en resa genom Dree Lows år som artist.

Förra veckan bekräftade hiphopikonen Dree Low att han lägger ned karriären, efter en lång tid av rykten. Producenten Matte Caliste har även berättat att rapparens musiken kommer försvinna från streamingtjänster. “Kommer fortsätta mitt kreativa arbete men på andra sätt” säger Dree Low.

Beslutet har mötts av både lyckönskningar till framtiden, och sorg över att musiken försvinner. Att Dree Low rört upp starka känslor är inte förvånande. Han har lämnat ett enormt avtryck på den svenska hiphopscenen och kan räknas till ett av de största namnen inom genren i modern tid. Vi har sammanfattat Dree Low’s karriär för att hylla musiken han gett oss! 

Fritidsgårdar & läckta låtar 

Husby-rapparen Dree Low började som en artist med en dröm om att utveckla svensk hiphop “till något vi aldrig skådat”. Och många skulle nog säga att det är precis det han gjort. Dree Low växte upp i Stockholmsförorten Husby, och även om musiken inte alltid varit planen - var det på just det spåret han gled in. Som 16-åring började han, tillsammans med vänner, rappa på fritidsgården. När han började var målet inte att bli artist, men många av låtarna laddades upp på YouTube och det dröjde inte länge innan de hade hittat ut till en stor publik. Låtar som “Audi”, vilken läcktes 2015, blev en riktig klassiker i orten - och skulle komma att få en uppföljare hela 5 år senare ("Audi V2"). Som ung sågs Dree Low ofta med Husby-kollektivet "Krabban". 

När Dree Low började göra musik var branschen annorlunda mot idag. Det var en tid då freestyles, musikkollektiv och YouTube dominerade inom hiphop. Det fanns inte mycket pengar att hämta i genren och det var få som kunde leva 100% på musiken. Idag är hiphop störst i världen och toppar listorna. När Dree Low hade spelat in sina första tracks, höll han en ganska låg profil. Och att musiken fick spridning, det hände faktiskt utan att han ens släppte den själv. Många av Dree’s tidiga låtar läcktes nämligen på YouTube, som, back then, var den största plattformen för många independent artister att nå ut med sin musik. En av de första producenterna som Dree Low samarbetade med var Hasti B. Första gången de gick in i en session ska de ha fått till flera låtar - som alla läcktes på YouTube bara dagen efter ... 

Foto: YouTube / Video Still

2017-2018: Första debut-EP:n

2017 blev året då Dree Low i mångas ögon började ses som en riktig soloartist, efter att tidigare ha synts med musikkollektiv i Västerort och ha skapat musik med vänner. Det blev året då han släppte hits som den populära "För Laxen". Samma år kom Dree Low's officiella debut-EP Jet som i France. En skiva som bland annat gästades av namn som Adel och Blizzy. Projektet togs fram till stor del i samarbete med den före detta producenten och vännen Hasti B som varit en betydelsefull del av Dree Low’s karriär. EP:n gavs ut via Ghetto Superstars, ett musikkollektivet i Järva som Dree Low var del av tillsammans med namn som Yasin, JB, Blizzy och Z.E. Även om kollektivet splittrades var det definitivt en framgångssaga på många sätt då flera av de aktiva artisterna idag blivit några av de största rapparna att slå igenom från Västerort. Ett år senare fick vi EP:n No Hasta Mañana. Ett projekt där Dree Low jobbade nära producenten Matte Caliste, som följt med på resan genom Dree’s karriär. 2018 släpptes även den uppmärksammade "Långt ifrån samma"

Foto: YouTube/Video Still

2019: Debutalbumet 'FLAWLESS' & eget skivbolag 

2019 är ett år som kommer gå ned i svensk musik- och hiphop-historia. Man kan säga att det var då en ny våg artister exploderade i Sverige och kickade igång en ny era för svensk hiphop. Dree Low kunde alltså inte valt en bättre tid att släppa debutalbumet FLAWLESS. Skivan gjorde debut som etta på albumlistan och det blev en snackis när Dree petade ned popikonen Lana Del Rey från toppen. Dessutom gick alla singlar från albumet in på Topp 50-listan - med superhiten "PIPPI i toppen som låg obesegrad etta en hel månad. Det helt utan att ha varit en promo-singel. Singeln "PIPPI" nådde så pass höga siffror att en del till och med ifrågasatte om det var möjligt. 

FLAWLESS släpptes via Dree Low’s nystartade skivbolag Top Class Music. Att gå independent, och inte sträva efter en deal med majorbolag, hade blivit the way to go för många rappare under 2019. Här fick vi även se honom jobba med en bred blandning av landets främsta hiphop-producenter. 

Dree Low lyfts även upp som en av de mest framgångsrika låtskrivarna av Musikförläggarna, vilket räknades ut baserat på antal låtar och placeringar på topplistan. Dessutom utsågs han till “Årets Artist” på Förortsgalan. 

Foto: Pressbild / Live Nation

2020: 'FLAWLESS 2' & artist-coach

2020 är det få som inte hört talas om Dree Low efter succén under fjolåret då rapparen dominerade landets topplistor. Det kändes självklart att FLAWLESS skulle få en uppföljare. Och så blev det, 2020 kom albumet Flawless 2. Även den klättrade upp på toppen av albumlistan. Skivan var minst sagt stjärnspäckad med namn som Einár, Owen, Cherrie och Adel. Albumet blev det fjärde mest streamade i Sverige. Flawless 2 följdes upp av EP:n TUNNELSEENDE som var helt producerad av Straynané. 

Under 2020 började Dree även coacha artisten Marti i talangprogrammet Nästa Nivå. Rapparen kom att signas till Top Class Music. 

Sveriges mest streamade artist

Dree Low’s enorma inflytande på musikscenen återspeglade sig även när det kom till musikpriser. På Grammisgalan nominerades han till “Årets hiphop” och på P3 Guldgalan vann han “Årets hiphop/r’n’b”. Men inte minst påverkade det hans lyssnarsiffror. När Dree rundade av året var han dessutom Sveriges mest streamade artist på Spotify - med flest antal månadslyssnare. Det kunde han bland annat tacka låtar som,“PIPPI”,  “DIP DIP”, “DAG HAMMARSKJÖLD”.

Foto: YouTube / Video Still

2021: Sista albumet från Dree Low

2021 var det nog få som anade att vi skulle få det sista albumet från Dree Low. Då släppte han nämligen skivan PRICELESS. Det blev hans första platta som gavs ut via ett majorbolag, Universal Music, gemensamt med egna etiketten Top Class Music. Albumet släpptes helt utan promo-singlar. På 24 timmar fick albumet låtar sammanlagt över 1.3 miljoner streams. Där fanns bland annat den riktigt populära låten “Mimosa”.

När året nådde sitt slut fanns även nya spår som "ICE CREAM" med Greekazo, "Skräckfilm" med Sarettii och "Go PRO" ft. O Dawg i bagaget.

2022: Dree Low lägger ned musiken 

I år skulle Dree Low's karriär komma att nå sitt slut. Åtminstone musikkarriären. Rykten som cirkulerat under en längre tid bekräftades av rapparen själv. Han lägger musiken på hyllan för att istället fortsätta sitt kreativa arbete på andra sätt - vad det innebär återstår att se. I samband med detta har Dree Low även tagit bort alla musikvideos från YouTube, och kommer även fortsätta arbetet med att plocka ned sin musik från streamingtjänster.

Vi är dock oerhört tacksamma för den här tiden. Och att Dree Low's arv för alltid kommer leva vidare, råder det ingen tvekan om.

Missa inte vår intervju med Dree Low nedan!