Ny musik i april 2024: Hiphop

Från stjärnskott till storspelare på den svenska & internationella scenen – här är de nya låtarna, albumen & mixtapes du inte får missa

Ny musik rullar alltid ut i högre och högre tempo ju närmare våren och sommaren vi kommer, vilket inte är ett undantag för april 2024. Vi har därför samlat några projekt och singlar inom hiphop som släpps under månaden, såväl från svenska som internationella artister.

Asme x Sarettii – ”HEMSK” (Singel, 5/4)

Två av Göteborgsområdets största stjärnskott tillsammans A36 är Asme & Sarettii, som snart kommer att ge oss sitt första samarbete någonsin i form av singeln ”Förvirrad”. Såväl Asme som Sarettii kommer från ett år av albumsläpp, då de släppte Spår Av BLod respektive Come Alive under 2023.

@asme_7 Bro va säger hon hära? @Sarettii #foryou #fyp #fördig #xybca ♬ originalljud – Asme

Den kommande singeln, som drivs av ett högt tempo med klubbiga influenser, har teasats på deras respektive TikTok-konton. Vi vet nu att den släpps på fredagen den 5:e april, så se till att hålla öronen spetsade!

Nineb Youk x Greekazo – ”Ingen Vet” (Singel, 5/4)

Nineb Youk är mitt i förberedelserna för sitt kommande album TVÅ VÄRLDAR, som hittills fått singeln ”Kall Värld” sedan det avslöjades i början av året. ”Ingen Vet” blir nästa släpp och det gästas av ingen mindre än Greekazo, som nyligen gjorde en stark comeback med den virala hiten ”HÅLL KÄFTEN”. Deras första samarbete bjuder på en fusion av deras stilar, med Greekazos humoristiskt snabba bars och Ninebs onekliga känsla för hooks som fastnar i huvudet.

4batz – U Made Me A St4r (EP, 5/4)

Det senaste tillskottet till Drakes skivbolag OVO är en viral uppstickare som nyligen fick en remix från Drizzy själv på TikTok-hiten ”act ii: date @ 8”. Med rötterna i Dallas, Texas har 4batz gått från totalt okänd artist till next up från de evigt växande hiphop/RnB-fusionerna som kommer fram ur USA, något han nu ämnar att statuera exempel med på sin debut-EP U Made Me A St4r. Projektet förväntas innehålla hans tre redan släppa singlar ”act i”, ”act ii” & ”act iii” men förhoppningsvis får vi även nya sounds från denna mjukt pitchade röst.

Foto: Ralph Canono

GloRilla – Ehhthang Ehhthang (Mixtape, 5/4)

Kvinnliga rappare från USA har fått ett uppsving som för en gångs skull inte gränsar mellan pop & rap likt tidigare stjärnor som Nicki Minaj & Cardi B. Några av namnen som exploderat med sin råa estetik under de senaste åren är Ice Spice, Sexyy Red och GloRilla, varav den sistnämnda snart släpper mixtapet Ehhthang Ehhthang. Hits som ”Tomorrow 2” (med just Cardi B) samt senaste ”Yeah Glo!” har visat upp en unikt rakfram stil som nu samlas i ett projekt efter succén Gangsta Art 2 från 2023, förhoppningsvis är det med samma energi som då.

Foto: Glorilla via Youtube / Skärmavbild

Ken Carson – ”Overseas” (Singel, 11/4)

Albumet A Great Chaos släpptes efter mycket om och men under hösten 2023, då det läcktes i förtid av otåliga fans. Läckor är aldrig kul för artisten men om något talar det för hur fanatisk fanbase den OPIUM-signade rapparen Ken Carson har skaffat sig. Som en del av Playboi Cartis mystiska crew har han fått en automatisk stämpel som vårdslös rockstjärna med antisociala tendenser, något som alla som såg hans spelning på Lollapalooza Stockholm i somras kan intyga på.

Hans nya singel ”Overseas” verkar ge oss mer av den energin, men av vad vi har hört på de snippets som gett har soundet mjuknat något åtminstone när det kommer till melodierna. ”need u” från senaste albumet var ett tecken på påbörjat kursändring mot den riktningen, kanske är det här nästa steg?

Foto: Julia Sixtensson for DOPEST

1.Cuz – Bäd Bunny (Singel, 12/4)

På Instagram har 1.Cuz beskrivit sitt kommande släpp ”Bäd Bunny” som hans sista släpp någonsin, men då inlägget las ut på den 1:a april är det många fans som har haft svårt att tro på beskedet. Oavsett vad som händer är Cuz tillbaka med ny musik fredagen den 12:e april, en singel som följer upp flera månaders paus sedan ABBA-samplande ”A.B.B.A” togs bort från streaming.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Cuz Cuz Cuz (@1.cuz)

Cuz har inte teasat låten ännu, men han la ut flera bilder från sitt liv på Instagram tillsammans med den ökända captionen om att han ska avsluta sina karriär. Vad som händer den 12:e återstår att se.

Foto: DOPEST

Future & Metro Boomin – We Still Don’t Trust You (Album, 12/4)

Del 2 av denna Atlanta-duos albumserie följer upp WE DON’T TRUST YOU som släpptes mot slutet av mars. Inte så mycket är känt om nästa album, kreativt döpt till WE STILL DON’T TRUST YOU, men efter det första smakprovet är det klart att Future & Metro Boomin har en rappare/producent-kemi som är få förunnat. Hits som ”Like That” & ”Type Sh*t” från det första albumet är även bevis på att de fortsatt klarar av att brygga mellan underground trap och mainstream.

A36 – Planet36 (Album, 12/4)

Comebacken var ett faktum när A36 påbörjade sin albumuppladdning med listtoppande ”Inga Änglar (Na Na Na)” tidigare i vintras. Efter en tid utanför rampljuset under 2022 med endast sporadiska singelsläpp är hitmakaren med det elektroniska soundet tillbaka för att återigen ta oss med ut i sin utomjordliga värld med PLANET36, hans första projekt sedan debuten med AREA 36 under 2021.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av A36 (@a36official)

Teasers via Instagram har gett oss mer insikt i albumets visuella identitet, men även låtlistan som innehåller features från artister som Asme, Shiro & även pop-gruppen Estraden som medverkar på redan släppta singeln ”Vill du”.

Foto: Julia Sixtensson / DOPEST / Pressbild