⁠⁠Album som kommer under 2024

Vi har samlat några av de projekt som bekräftats för det kommande året

2023 har gett oss otroligt mycket bra musik och ett par länge efterlängtade releaser från både svenska och internationella artister. När vi börjar närma oss nyår vill vi därför börja blick ut över nästa år, med en lista på några album som släpps under 2024.

Playboi Carti – MUSIC (5/1)

Whole Lotta Red släpptes under julen 2020 blev efter en till en början delad mottagning Atlanta-artistens mest populära album hittills. Det högljudda, vresiga och punk-inspirerade soundet som Carti introducerade har blivit centralt inom ”rage music”, en våg av artister med liknande energi som började skölja över hiphopen under åren efter WLR.

Förutom de ständiga läckorna har det dock varit tyst kring Playboi Carti gällande ny musik, men under december hände något. Plötsligt fick vi singlarna ”Ur The Moon”, ”2024” & ”H00DBYAIR” i kort följd, samtidigt som sociala medier och intervjuer hintat om ett kommande album vid namn MUSIC eller I AM MUSIC. Flera källor har rapporterat att den 5:e januari 2024 är datumet som gäller, men med tanke på Cartis flyktiga approach till offentlighet tar vi det med en nypa salt. Du kan läsa allt vi vet om albumet HÄR.

Kanye West & Ty Dolla $ign – Vultures (12/1)

Ytterligare en stormig pre-release har omgivit Kanye West & Ty Dolla $ign (tillsammans kallade ¥$) då de under hösten och vintern förberett fans för albumet Vultures. Den första singeln med samma namn blev startskottet på en cirkus av lyssningsevent, antisemitiska rants, merch och flera uppskjutna datum. Nu säger datumet på Apple Music att vi får albumet den 12:e januari 2024, men likt med Carti borde vi inte ta det som en absolut sanning.

Kali Uchis – Orquídeas (12/1)

Efter flera projekt på engelska blir Orquídeas en återkomst till spanskspråkig musik för Kali Uchis. Inspirerad av den sensuella lockelsen hos Colombias nationalblomma, orkidén, korsar albumet flera latinska genrer, inklusive reggaeton, dembow, bolero och salsa, vilket förstärker Uchis koppling till sina colombianska rötter. Albumet har hittills producerat en mängd singlar, inklusive ”Labio Mordidos” med KAROL G.

Lyrical Lemonade – ALL IS YELLOW (26/1)

Regissören Cole Bennett och hans Lyrical Lemonade har blivit synonymt med den moderna hiphopen, främst genom deras färgglada musikvideos som började med underground-artister under Soundcloud-eran i mitten av 10-talet till att bli plattform för några av världens största stjärnor. I januari kommer deras första samlingsalbum, där en stor mängd av deras tidigare kollaboratörer enas.

Bland dessa hittar vi Cordae & Juice WRLD som hörts på singeln ”Doomsday”, Dave & Jack Harlow som slog ihop USA & UK på ”Stop Giving Me Advice” samt en hel drös andra beryktade gäster. I slutet av januari får vi äntligen höra allt, när ALL IS YELLOW samlar artisteliten på ett enda projekt.

Kid Cudi – INSANO (?/1)

Ikon, visionär och kollaboratör. Mycket kan sägas om Kid Cudis långa karriär, som sett såväl egna multi-platina hits som samarbeten med några av vår tids största artister. Under en längre tid har han förberett sig för INSANO, det första albumet sedan populära Man on the Moon III från 2020. Hittills har vi fått två singlar: ”ILL WHAT I BLEED” och ”At The Party” med vännerna Pharrell & Travis Scott. Cudder har tyvärr inte gett oss något specifikt datum utöver januari.

Usher –  Coming Home (?/4)

Första albumet sedan A från 2018 blir något av en comeback för den ikoniska hitmakaren, som under de senare skedena av sin karriär fokuserat mer på att vara producent, låtskrivare och manager än att släppa egen musik. Uppladdningen för det nya albumet har bland annat gett oss singeln ”Good Good” med Summer Walker & 21 Savage. Ett tecken på att vi även kommer få höra Usher med nya talanger, istället för att klamra sig fast vid gamla meriter.

Chance The Rapper – Star Line Gallery (TBA)

Efter det brutalt sågade albumet The Big Day har Chance The Rapper gått från att vara en av världens mest hypade artister till att återigen behöva bevisa sig för den breda publiken. Singeln ”The Highs & The Lows” med Joey Bada$$ släpptes redan 2022 men i slutet av den fick vi reda på ett den kommer vara en del av ett album med titeln Star Line Gallery, utan någon mer information. Några ytterligare spontana släpp följde i slutet av 2022 och början av 2023, men sedan dess har det varit tyst från Chicago-rapparen. Allt tyder dock på att albumet släpps någon gång under 2024, så det är bara att vänta och se.

A$AP Rocky – Don’t Be Dumb (TBA)

För två år sedan sa A$AP Rocky att hans album Don’t Be Dumb var 90% färdigt. När vi nu närmar oss 2024 har vi fått en singel i form av ”RIOT (Rowdy Pipe’n)” men inte mycket mer än så. Vi har fortfarande inget officiellt datum och Rocky har varit upptagen med att vara pappa åt han och Rihannas nyfödda andra barn, men en förväntad release är fortfarande under 2024. Du kan läsa mer om vad vi vet om albumet HÄR.

Ski Mask The Slump God – 11th Dimension (TBA)

Som XXXtentacions högra hand blev Ski Mask The Slum God en Soundcloud-superstjärna i mitten av 10-talet. Efter att ha förlorat både sin västa vän X och nära vännen Juice WRLD i kort följd har dock rapparen gått igenom mycket och musiken har inte hamnat främst, något han pratat om mycket i intervjuer. 11th Dimension ser dock ut att bli hans nästa projekt, då det har teasats enda sedan Sin City The Mixtape släpptes 2021. Vi har bara fått singeln ”OOGA BOOGA!” hittills, som inte ens är en bekräftad del av projektet, så vi får vara försiktiga med att hoppas på en allt för tidig release.

Yeat – 2093 (TBA)

En av de snabbaste växande stjärnorna under 2022 & 2023 är utan tvekan Yeat, som hunnit släppa tre album på de senaste två åren. På senaste tiden har dock hans tidigare intensiv releaseschema varit något lugnare, med större fokus på uppbyggnaden av hans kommande album 2093. Du kan läsa allt vi vet om albumet HÄR.

070 Shake – PETRICHOR (TBA)

Efter en världsturné inklusive en uppskattad spelning på Way Out West i somras har 070 Shake gått tillbaka in i album-mode. PETRICHOR ryktas bli hennes första projekt sedan det hyllade You Can’t Kill Me kom 2022. Hittills har vi fått singlarna ”Black Dress” och ”Natural Habitat” med Ken Carson, och om de är något att gå på är det mycket möjligt att Shake kommer att fortsätta utforska de mer rockiga sounds hon introducerade på sitt senaste album.

SZA – LANA (SOS DELUXE) (TBA)

Succén SOS var en återkomst efter flera år utan ny musik som fullständigt tog över 2022. Flera stora singlar som ”Kill Bill” blev en del av triumfen som var SZAs största album hittills. Tidigare under 2023 avslöjade hon att en deluxe-version av albumet är på väg, som skulle ta formen som ett nytt projekt under namnet LANA. Vi har även fått singeln ”Snooze”, men inget officiellt releasedatum för det kommande albumet.

JID – Forever & A Day (The Forever Story Deluxe) (TBA)

The Forever Story var tillsammans med bland annat SZAs SOS ett av 2022:s största projekt. JID har därefter varit på turné runt hela världen, bland annat med en spelning i Sverige på Lollapalooza, men enligt flera uppgifter förbereder han nu albumet Forever & A Day, en deluxe version av hans tidigare album. Inga singlar har släppts, men han har däremot samarbetat med Lil Yachty & BlakkBoyz på dubbelsingeln ”Half Doin Dope/Van Gogh”.

Chief Keef – Almighty So 2 (TBA)

Ett album som teasats ända sedan 2018 är Chief Keefs Almighty So 2, uppföljaren till det banbrytande originalet från 2013. Sosa pratade om albumet under intervjuer och från scenen under 2018 såväl som 2019, men det skulle dröja ända fram tills 2022 innan vi fick den första singeln ”Tony Montana Flow”. Keef har, i vanlig ordning, släppt flera mixtapes under väntetiden, men hans femte studioalbum är så klart lite extra efterlängtat. Förhoppningsvis stannar väntan någon gång under 2024.

Skepta – Knife and Fork (TBA)

Det nyligen avslöjade albumet från UK-legendaren Skepta kommer efter en tid med fokus på House-duon Más Tiempo. I ett inlägg på Instagram startade rapparen året med att avslöja albumets titel samt att den första singeln, ”Gas Me Up (Diligent)” släpps den 26:e januari. Kika in en snippet från låten på Instagram nedan.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Big Smoke (@skepta)

Baby Keem – child with wolves (TBA)

Efter succén med debutalbumet the melodic blue 2021 har det varit ganska tyst kring Baby Keem, men det verkar som att han har använt tiden effektivt. Under natten till onsdag den 3:e januari 2024 la han nämligen ut stories på sin Instagram där han bland annat messar med olika producenter och sin kusin Kendrick Lamar angående hans nästa projekt, kallat child with wolves. Vi får även se en del konst som kan komma att dyka upp på omslaget, men tyvärr ingen info om eventuella singlar.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av LilJupiter (@liljupiterr)