Här är 19 låtar som definierar 2019

Dopest listar några av årets största singlar inom svensk hiphop

Dagarna på det sista året innan ett nytt decennium börjar ta slut och för att summera 2019 gör vi på Dopest en lista utav den musik vi tror lämnat efter sig flest minnen - när vi i framtiden kommer kolla tillbaka på just 2019. Utöver stora hits och albumsläpp kan vi lämna året bakom med insikten att svensk hiphop numera är mer än så - det har blivit kultur. Från att gå från en nischad genre har rappen tagit sig in bland den stora publiken, och även den mest ointresserade vet nu vilka flertal av dessa artister är.

Flera unga rappare har haft sina stora genombrott i år och nedan är listan på de låtar vi tycker summerar 2019 bäst. Ingen specifik ordning!

 

1. "Katten i Trakten" - Einár

Det är nästan svårt att föreställa sig att Einárs stora genombrott släpptes det här året. Dunderhiten "Katten i Trakten" skapade snabbt debatter och gav stor uppmärksamhet till nykomlingen, vilket därefter ledde till en raketkarriär inom hiphopen för Einár, som i slutet av året var landets mest streamade artist på Spotify. Med sina närmare 27 miljoner spelningar på Spotify blir det en solklar del av vår lista.

 

2. "Kall" - Ant Wan

Någon annan som dök upp 2019 var Ant Wan, när han den 4e januari slog ner som en bomb på den svenska musikscenen med sin hyllade debut-EP WOW. Huvudspåret från plattan var "Kall" som snabbt blev låten på allas läppar. Under årets gång har Ant Wan, föregående Råby, klättrat till att bli en av landets största och det är imponerande hur pass fort det gick.

 

3. "PIPPI" - Dree Low

Dree Low, som redan är etablerad på scenen, tog det till nästa nivå i somras när han släppte albumet Flawless. Albumet innehåller diverse bangers men det absolut mest utstickande spåret är självklart singeln "PIPPI". Inte kort efter släppet kunde du höra låten exakt överallt och med sin mörka stämma och catchiga melodier lyckas Dree Low's refräng i "PIPPI" fastna på mångas hjärnor.

 

4. "DSGIS" - Yasin

Precis när man trodde att musikåret var över droppar Yasin ett av 2019's tyngsta singlar. Efter en tids frånvaro återvänder han med klass när han släpper den kyliga och råa tracken "DSGIS - (Det Som Göms I Snö)". Låten skildrar Yasins verklighet och blir även ett smakprov på vad nästa år har att erbjuda från rapparen.

5. "Keff Båt" - Jelassi

Efter att tidigare endast släppt en ickeofficiell låt samt en remix var det dags för Jelassi att göra debut på riktigt. I våras släpptes singeln "Keff Båt" vilket tog powerpuffpinglan Jelassi till både svensk radio och Grammis-nomineringar. Den charmiga och lättsmälta debutsingeln får en självklar plats på listan.

 

6. "F.A.M.E (LeyLey)" - Dani M, Simon Superti

En låt som många kommer förknippa med 2019 måste vara Dani M's "F.A.M.E" (mer känd som Leyleyleyleyleeey". Du vet att du har gjort en hit när du endast genom att läsa titeln börjar nynna på refrängen, och Dani M har lyckats med exakt detta. Ja, nu hör förmodligen du som läser detta melodin också.

7. "MAMI" - Cherrie

Vidare till årets sommarlåtar. För vilken var egentligen detta årets "stOrA sOmMarbaNgEr"? För den som tycker om att gå ut att dansa finns nog inget annat svar än just Cherries "MAMI". Singeln släpptes just i rättan tid för heta sommarkvällar och dess dancehall-influerade takter fungerar på varenda klubb.

 

8. "Majnoon" - Gee Dixon

På tal om klubbar, och kanske bröllop, eller varje festlig tillställning som existerar - så har vi Gee Dixons "Majnoon". Låtens mix av rapp och orientaliska melodier skapar både hög energi och kulturell nostalgi. Vem kommer inte tänka på sommaren 2019 när man hör "Majnoon" om några år?

 

9. "Vossi Bop (Remix) - Aden & Asme

En låt som på sätt går till historien är duon Aden & Asme's remix på UK-rapparen Stormzy's stora hit "Vossi Bop". I samband med remixerna släpptes ett flertal andra tolkningar men den absolut mest uppskattade var Aden & Asme's svenska version. En annan höjdpunkt var även när de alla tre framförde den live för Slottsskogens stora publikhav under Stormzy's spelning på Way Out West.

 

10. "74 Bars" - Z.E

2019 har varit ett stort år för Tensta-rapparen Z.E, och med sina flertal låt-släpp var det svårt att endast välja ut en. Att just "74 Bars" får en plats på listan är för att den visar upp exakt det där Z.E gör bäst - fyndiga och komiska låttexter över att snabbt beat. 74 bars helt enkelt!

 

11. "Försent" - 1.Cuz x Greekazo

1.Cuz som föregående år satte sitt namn på kartan med hiten "Akta Mannen" fortsatte släppa musik 2019. Som bäst var det när han tillsammans med nykomlingen Greekazo släppte bangern "Försent". Låten flög på internet och med både tillhörande danser, Marabou-referenser och en otroligt cathig hook gjorde Greekazo & 1.Cuz ett minnesvärt samarbete.

 

12. "Dras Till Problem" - Rozh

Att rappare skildrar sina liv i låttexter är en stor del utav musiken. Någon som drabbades av just denna verklighet var debutanten Rozh som inte långt efter debutsingeln "Dras Till Problem" miste livet till gatuvåldet. Den råa och beroendeframkallande singeln växte snabbt och nykomlingen Rozh visade stor potential som artist, inte minst med hans utstickande hesa röst. Singeln blir ett minne för både 2019 och Rozh, vila i frid!

 

13. "Kom Hit" - K27

K27 började året med att släppa singeln "Kan Dom Inte Se" samt ett statement: att sluta göra musik som glorifierar våld. Artisten höll sitt löfte och har under året släppt ett flertal singlar som istället klingar positivt, men den mest populära är "Kom Hit". Den dansvänliga singeln sprider energi bland både unga och gamla och har blivit en storfavorit hos många.

 

14. "Badman Flow" - Imenella

En artist som slog igenom stort med en debutsingel är Imenella. Föregående år släpptes den välkända dumpa-din-kille-låten "Chagga" som outade grabbar landet över. Efter detta har Imenella fortsatt vara med i gamet och 2019 bjöd hon på ännu ett statement med den slagkraftiga singeln "Badman Flow".

 

15. "Designer" - Lamix

Perfekt tajmat med sommarvärmen var Lamix comeback-singel "Designer". Med sig på den flexiga låten har han Ant Wan, som tillsammans med Lamix bjöd på en av 2019's mest välproducerade spår (med musikvideo). Låten är avslappnad men högenergisk på samma gång och funkar alltid att lägga in i diverse Spotify-köer.

 

16. "Ms. Fashionista" - Ozzy

En annan artist som samarbetade med Ant Wan för att skapa magi var Malmös egna Ozzy. Den prisbelönta textförfattaren gick ihop med den "kalla" Ant Wan på singeln "Ms.Fashionista". Som vanligt när Ozzy släpper musik experimenterar han med olika röstlägen och sounds, och antingen älskar du det eller hatar du det. Den här älskar vi.

 

17. "Alla Mina" - Jireel

En låt som inte får hamna i skymundan från 2019's släpp är Jireels "Alla Mina". Singeln som släpptes i årets allra början visade upp en mogen och seriös sida av 19-åringens artisteri. Låtens påverkan blev extra tydlig när Jireel tog upp K27 på scen under hans Gröna Lund-spelning och satte publiken i extas. Hög klass som alltid från Jireel.

 

18. "HotSpot" - Greekazo

Från en tumult intervju i studion hos TV4:s Malou skakade Greekazo snyggt av sig media och gjorde istället det han gör bäst, släppte bars i debutsingeln "Hotspot". Singeln kom att bli en av de bäst streamade i Sverige och klättrade högt i listorna. 2019 gick Greekazo från att vara nykomling till att vara igenkänd och han avslutar på topp med sin Dnote-producerade "HotSpot". Låt oss höra mer kreativa texter 2020!

 

19. "Mama" - Ant Wan

Sist men inte minst. Ännu en låt värd att nämna från 2019's Ant Wan är när han i somras tog en ny riktning med singeln "Mama". I låten hör vi den vanligtvis nedtonade rapparen visa upp dancehall-influerade rytmer och melodier, och låten förknippas för många med sommarens alla nöjen. Tillsammans med detta släpptes även en musikvideo producerad av Dopest, det har ni inte missat va?