Vem var C.Gambino? Så minns vi den maskerade rapparen

Här är allt om rapparens resa till toppen och den mystiska karaktären bakom musiken - Från debuten 2019 till Grammisvinsten 2024

Den 4:e juni 2024 vaknade Sverige till beskedet att en av landets största rappare lämnat oss. C.Gambino sköts till döds i ett parkeringsgarage i Göteborg, bara veckor efter att han prisats med en Grammis för ”Årets Hiphop”. Trots framgångarna var det dock många som undrade vem den mystiske artisten egentligen var, frågetecken som till stor del grundade sig i hans anonyma persona.

När den maskerade nykomlingen från Göteborg dök upp på den svenska rapscenen under 2019 var det mitt under genrens explosion. Från glöden av en rad namn som toppade listor och vann priser för sin musik tändes många karriärer, men många brann ut lika snabbt som de fattade eld. En av de som inte bara stod kvar utan växte sig till en av landets klarast lysande stjärnor var C.Gambino. Här är berättelsen om hans liv och karriär.

2019: C.Gambino debuterar

Med debutsingeln ”Rebell” presenterades ett sound som direkt visade att Gambino hade börjat karva ut en egen väg. Energin var lågmäld men samtidigt kraftfull, låten omgavs av åska och andra scensättare. En stor del av hans image och karaktär etableras direkt med det första soundet: Den svarta masken och de vita kontaktlinserna.

Masken och 🍊

Masken, som han behöll samma design på genom hela sin karriär, sticker ut från de mer vanligt förekommande ”Sheisty”-masken. Den består av hårdplast över ansiktet men ett överdrag i svart tyg som täcker baksidan av huvudet. Dem påminner om något från Fantomen på Operan med sina mänskliga detaljer, vilket inkluderar ögonbryn och näsa med utklippta hål för ögon, mun och näsborrar. I Gambinos mask är dock även hakan bortklippt, vilket ger den sin unika look.

Gambino själv har aldrig förklarat om det finns någon speciell betydelse bakom masken, utan har endast beskrivit det som ett sätt att rikta fokuset på musiken samtidigt som det höll hans privatliv åt sidan. Genom sin karriär använde sig Gambino även av en viss symbolik, apelsiner (🍊), som dök upp både i captions och på bilder. Även detta blir en del av den täta mystiken kring rapparen, som aldrig genomförde en längre intervju under sin karriär.

Namnet

Likt hans image har C.Gambino aldrig offentligtgjord några detaljer om betydelsen bakom sitt namn. Det har spekulerats i olika betydelser, men den mest vanligt förekommande är att han kallades ”C” som ung. ”Gambino” kan ha kommit från den ökända maffia-familjen med samma namn i New York, som bland annat styrts av John Gotti.

Musikvideos

Kort efter ”Rebell” släpptes hans andra singel och andra musikvideo: ”Buntar”. Den regisserades av Viktor Skarbäck och gästades av Aden som då fortfarande var en del av duon Aden x Asme. Likt på debutsingeln visade Gambino upp hur hans unikt mörka röst kunde gå ihop med en kompletterande ljudbild, bestående av avskalade gitarrloops och tunga basackord. Detta blev även startskottet för hans samarbete med producenten Oscar Chase, något som skulle komma att bli en konstant genom hela karriären.

2020: Genombrott & debut-EP

Efter att ha dykt upp på scenen mot slutet av 2019 var det upp till bevis för Gambino under nästkommande år, och då levererade han ordentligt. I april kom ”NADA”, hans andra intåg på Spotifys Sverigelista efter ”Buntar” och än idag en av Gambinos mest populära spår med över 13 miljoner spelningar. Under början av året gjorde han även sin andra collab efter Aden då han linkade upp med 2.clock på ”Cosa Nostra”, producerad av Tsino.

Flera singlar följde under året som avslutades med Gambinos allra första projekt: EP:n Demons No Angels (DNA). Lett av hiten ”COCA” och introt ”GANGSTA” blev projektet en fan-favorit som etablerade Gambino bland landets mest lovande. Hela projektet producerades, som oftast genom Gambinos karriär, av Oscar Chase.

2021-2022: KLASS 2021 till Sin City

Som ett kvitto från branschen blev Gambino placerad på adidas & Spotifys KLASS 2021 i början av 2021, en samling av framtidens artister. Med på listan fanns även artister som VC Barre, Robin Nazari (nu i BIJI), Jazlin, Malik Dalasi och även 23, ett namn som skulle komma att bli en stor del av Gambinos karriär och vice versa.

2021 blev även året då Gambino började uppladdningen inför debutalbumet Sin City, som landade i början av 2022. Den stora singeln ”CCTV” ledde vägen in i projektet, som skulle komma att innehålla den första collaben med 23 kallad ”M5”. Låten peakade på andraplatsen på Spotify och cementerade de maskerade rapparna som en dynamisk duo och senare under 2022 gästar de båda Robin Kadir på hans hit ”Inkassera”, som senare dyker upp på albumet Deja Vu 2023 vilket i sig inkluderar ”Saint Laurent” med endast Gambino.

2023: Gambino blir Sverigeetta

2023 börjar med EP:n M.O.B tillsammans med 23 som går rakt in på förstaplatsen på Sverigetoppens albumlista, samt upp i toppskiktet av Spotifys Sverigelista. Projektet produceras av Oscar Chase från början till slut och blir en succé som startar det mest framgångsrika året hittills för alla tre.

Paid in Full Records / GG Music

Gambino har på lite över tre år tagit sig till den bokstavliga toppen av det svenska rapgamet och hans perspektiv börjar även förändras. Han reflekterar mer över sin gamla livsstil på låtar som ”Dreams” och vågar även öppna upp om sitt kärleksliv mer på andra låtar. Produktionen, som alltid från Oscar Chase, blandar avslappnad klubbighet med melankolisk atmosfär.

Senare under hösten blir Gambino enormt viral på TikTok med låtarna ”G63” och ”Automatic” som i skrivande stund har över 8 900 respektive 17 000 videos gjorda på ljudet. Den sistnämnda blir även ettaSpotifys svenska topplista.

@c.gambino För Jag & Du Vi är Ghettobarn👼 #xyzbca #fy #fypシ #fyp #g63 ♬ G63 – C.GAMBINO

@c.gambino Automatic Ute på Fredag 00:00 #xyzbca #fypシ #fy #fyp #rap #newmusic ♬ Automatic – C.Gambino

Internationella samarbeten

Efter den stora succén med ”Automatic” får låten en remix av den italienska stjärnan Baby Gang. Den unga artisten från staden Lecco är en av Europas största rappare och har vid tiden för remixen över sju miljoner lyssnare i månaden på Spotify. Tidigare under 2023 remixar även Gambino en av Baby Gangs största hits: ”Mentalité”.

Enligt säkra källor hade C.Gambino flera ytterligare internationella samarbeten på gång innan sin död.

SILENT HILLS EP

I samband med Halloween 2023 överraskningssläpper Gambino den trespåriga EP:n SILENT HILLS med produktion av Oscar Chase och IAN. Projektet leds av spåret ”Val d’Isére” som även får en musikvideo, vilket kommer att bli den sista i Gambinos karriär. Videon är i regi av Viktor Skarbäck, som även regisserade hans allra första video ”Buntar”.

GG Music

Under 2023 kunde vi se att Gambino startade upp sitt egna label: GG Music. Skivbolaget ger ut hans musik via Warner Music Sweden, men släpper även merch, CD:s och annat via en egen hemsida. Loggan förevigas även i en ikonisk kedja, som Gambino bland annat har på sig under Grammisgalan 2024.

Det är oklart om GG Music signade några artister officiellt, men under tiden efter att det startats upp arbetar de bland annat med artisten Deso som senare även kommer att släppa ”OTR (On The Road)” med Gambino.

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av C GAMBINO (@_cgambino)

Januari 2024: In Memory of Some Stand Up Guys

2024 rivstartas med C.Gambinos andra album: In Memory of Some Stand Up Guys. Albumet släpps med en stor rollout inklusive trailers, nya pressbilder och den stora hiten ”Svar” som teasats på TikTok och uppmärksammas för sin interpolation av Ditos ”Thank You”, som i sin tur samplades i Eminems klassiker ”Stan”. Albumet innehåller även hitsen ”Automatic” och ”G63” från tidigare under 2023.

Senare i mars kommer en deluxe-version av albumet titulerad Private Collection. Den innehåller de nya spåren “Good & Bad”, “DIAMANTER”, “KRIMINELL”, “BELLA” och “Dör för dig – Acoustic” som blir en stor hit.

Maj 2024: Grammisvinst

Under våren 2024 hålls den årliga Grammisgalan och Gambino är nominerad till ”Årets Hiphop”. Han tar senare under kvällen hem priset och håller ett kort tacktal på plats efter att Simon Superti räckt över statyetten. Samma kväll vinner även parhästen Oscar Chase priset som ”Årets Producent”.

@dopest.se C. Gambino vinner Grammis för Årets Hiphop 🏆 Förtjäna han den? ✍️ #cgambino #grammis2024 #svenskrap #fördig #fyp ♬ Automatic – C.Gambino

Gambino gjorde ett av sina få offentliga framträdanden under galan, då han tog till scenen för att ta emot priset med ett kort tacktal. Han fotograferades även med statyetten efteråt.

”Tack till GG, Asylum, Chase, 23, min familj, allihopa. Tack så mycket grammis”, sa Gambino från scenen.

Det är även första gången Gambino nominerades till ett pris på galan, som citerade hans samlade årsproduktion för 2023 som anledningen till vinsten.

”C.Gambino rappar maskförsedd och hemlighetsfull från sin bas i Göteborg. Med ett intensivt flöde av nya låtar under förra året steg han fram som ett av de största namnen inom svensk rap. För sin samlade årsproduktion 2023, inklusive två ep:s och största hitten hittills ”G63”, får C.Gambino sin första grammis i kategorin årets hiphop”, skriver juryn i sin motivering.

Årets hiphop, C.Gambino. Foto: Rikard Lilja

”Sista Gång”

Kort efter Grammisvinsten återvänder C.Gambino med singeln ”Sista Gång” den 31:e maj 2024. Singeln uppmärksammas extra mycket innan release av fansen då Gambino kallar den för ”sista låten” på Instagram, i ett inlägg vars kommentarer nu är dolda.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av C GAMBINO (@_cgambino)

Även på TikTok beskriver Gambino låten likadant. Här finns fortfarande kommentarsfältet kvar, där fans syns spekulera om betydelsen bakom hans caption, medans andra kommentarer är skrivna efter Gambinos bortgång.

@c.gambino SISTA GÅNG UTE NU❤️🖤 #fypシ #fyp #xzyabc #newmusic #rap #gambino ♬ sista gång – svenska ljud

Juni 2024: C.Gambino skjuts till döds i Göteborg

Under onsdagsmorgonen den 5:e juni 2024 vaknade Sverige till nyheten att en av landets största artister mördats. C.Gambino rapporterades ha skjutits med flera skott i ett parkeringsgarage i Göteborgsområdet Hisingen. Han fördes till sjukhus med ambulans men hans liv gick inte att rädda. Två män anhölls senare för inblandning i mordet, som just nu är ouppklarat.

Hyllningarna

Dagarna efter hans bortgång hyllas C.Gambino på sociala medier av artistkollegor och fans. På mordplatsen i Göteborg skapas en minnesplats med ljus och blommor. Flera av Gambinos äldre låtar tar sig in på Spotifys Sverigelista igen och hans sista singel, ”Sista Gång”, toppar listan.

@naiimaas 🕊️❤️ #cgambino #foryou ♬ TANKAR – C.Gambino

En anonym person tatuerar även in rapparen på sin arm.

@marco_tatt00 #gambino #sistagång #23 #cgambino #tattoo #göteborg #stockholm @C.GAMBINO @Spotify ♬ Sista Gång – C.Gambino

C. Gambino blev 26 år gammal. Av respekt för hans familj och Gambinos önskan att vara anonym har vi valt att inte publicera namn eller annan personlig information som cirkulerar på internet. Vila i frid.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av DOPEST (@dopest.se)