Allt som hände på Spotify 100 Live - Way Out West egna hiphop-scen

Med uppträdande från A36, 1.Cuz, ADAAM, L1NA m.fl

2019 gjordes en storsatsning för svensk hiphop på Way Out West. Då introducerade Spotify det helt nya konceptet Spotify 100 Live – med syfte att lyfta just svensk rap. Där samlades flera av de namn som funnits med på deras 100-lista under året. 2019 såg vi namn som: Jelassi, Ison & Fille, Imenella, Ant Wan, Aden x Asme och Z.E. I år ville Spotify ta konceptet till en ny nivå. 

Och Spotify 100 Live blev utan tvekan en av de stora höjdpunkterna på årets festival. Den här gången fick Spotify 100 Live en helt egen scen på området Höjden by Spotify. Här gjorde svensk hiphop en riktig takeover varje dag – när vi fick en timmes musik från några av de största artisterna och nykomlingarna. Under de tre dagarna spelade A36, Sarettii, Baby Mala, Shiro, L1NA, 1.Cuz, Guleed, ADAAM, VC Barre, Ricky Rich och Steph K

Dag 1: A36, Sarettii, Baby Mala & Shiro 

Den första dagen fick vi en hel spelning dedikerad till Göteborg. Och att staden sitter på mycket talang råder det ingen tvekan om. Intog scenen gjorde nämligen en lineup med bara GBG-artister. Först ut var Shiro som välkomnades av publiken med öppna armar. Han debuterade för drygt två år sedan, 2022, med “Fångar” och har beskrivits som ett lovande tillskott till rapscenen. Shiro kom in med hög energi och gav oss bland annat den upptempo och franskinspirerade “5.2” samt den mjukare “Mellan man”. Näst ut var Sarettii som även han maxade med energi, och fick publiken att gå loss. Självklart kickade han igång med hitlåten “Matador” från i år, som gjort succé på TikTok. Han gav oss även populära tracks som “Skräckfilm” ft. Dree Low, “SOM DOM” och “ALLT SÅNT”

Därefter var det dags för Baby Mala som bevisade att hon är en riktig performer. Hon bjöd på både melodi och dans och gav publiken en riktig show. Hon fick hela publiken att sjunga med när hon körde en upptempo debutlåten “Bags”. Sen var det dags för dagens sista akt. Ingen mindre än A36, och vi kunde höra publiken ropa hans namn. Den Grammis-vinnande artisten hade knappt behövt rappa med själv för det var tydligt att hela publiken kunde hans låtar. Vi fick bland annat “Samma Gamla Vanliga”, “BLOCK”, “AT” och “Motorola”

Dag 2: L1NA, 1.Cuz, Guleed

Dag två tog oss ända ned till södra Sverige, nämligen Malmö. Öppnade gjorde ingen mindre än Malmö-rapparen Guleed som kom ut till den råa låten “Sshh”. Med sig hade han även Blizzy och tillsammans körde de “Ma zone”. När han spelade den populära “Har Du Vatt Här” lämnade han över micken till publiken som framförde låten med enkelhet. Sedan var det dags för L1NA som stod nominerad till en Grammis för Årets Hiphop i år. Hon öppnade upp med “Bandet / täta (Interlude)” från senaste EP:n MP3. Därifrån spelade hon självklart också hiten “No Straps”. Hon tog även med sig vännen och artistkollegan Jelassi. Tillsammans körde de “Vem kan ta den?”, “Mitt i prick” och en osläppt låt … “Ni ska få höra en TikTok-exclusive” sa L1NA. De framförde sedan en unreleased track som hintats på just TikTok med raderna: “De klart dom hatar oss / Ingen kan prata sånt vi pratar om / Meckar upp två stycken för jag saknar oss / Kan ej låta det gå de inte bra för nån / Jag e toxic du e toxic, du som mej”

Sista artisten för dagen blev 1.Cuz, en av landets mest folkkära rapparen. “1.Cuz, 1.Cuz, 1.Cuz” ropade publiken förväntansfullt. Och tillslut kom han ut. Han gjorde entré till en banger som alla kunde sjunga med till – nämligen debuten “Akta Mannen”. Cuz har kommit en lång väg sedan debuten, det bevisar han med sin setlist. I bagaget har han remixen på Ed Sheeran’s “2step” med över 11 miljoner streams, populära “Caravaggio” samt den enorma hiten “FÖRSENT” som fick nytt liv när den blev introlåt till Netflix-serien Snabba Cash. Alla dessa kan publiken basically ord för ord. Han gör även en hyllning till den bortgångna Einár med låten “FIENDES FIENDE”

Dag 3: ADAAM, VC Barre, Ricky Rich och Steph K

Den sista dagen var Way Out West slutsålt, med hela 30.000 besökare inne på det slutsålda området. Det märktes av även på Höjden där en enorm publik samlats. Det är inte konstigt med tanke på dagens lineup. Allra först ut var stjärnskottet VC Barre aka Valstas stolthet. Han körde bland annat Spotify 100-singeln “Internet” samt hits som “TOPP” och “Vvvalsta”. VC Barre gav även en shout out till Einár: “Som ni alla vet, det har hänt en grej. Min broder Nisse gick bort. Den här låten är till Nisse. Vila i frid Nisse,” sa Barre innan han framförde den Einár-gästade “FAST HÄR I TRAKTEN”

När Ricky Rich sedan klev på scen blev det allsång. Hela publiken sjöng med till monsterhiten “Habibi”. Han passade även på att spela “Habibi – Albanian Remix”, en av de remixer som kommit sedan låten exploderade på TikTok och gick viral globalt. Han gav oss även fanfavoriten “Min Diamant” samt nyare låtar som “ICE”. Vi fick även ett framträdande från Steph K som hade med sig ett team av dansare. Hon framförde några av sina största låtar som “Hala Hala (Hot Girl Summer)”, “Gucci & Dior” samt “Sheitana”

Spotify 100 Live avslutades med en riktig smäll när ingen mindre än ADAAM tog över scenen till publikens jubel. Han spelade nyare hits som “DANSA”, “ABSOLUT” och “FAKKA UR”. Dessutom körde han en osläppt låt och fick publiken att sjunga med till refrängen: “Jag har hört att några guzzar dom har sökt en bram / Dom har sökt han / Just nu jag befinner mig i Södermalm / Jag är rökt bram”. Han avslöjar även att låten släpps nästa fredag den 26 augusti

Spana in alla bilder från Spotify 100 Live i artikeln! Vill du läsa mer om årets Way Out West hittar du en recap nedan. 

Way Out West Recap 2022 – allt det bästa från årets festival